Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elkezdődött a kutyák veszettség elleni oltása
2023. szep. 6. szerda | Rezi
Elkezdődött a kutyák veszettség elleni oltása
Hazánkban a kutyák veszettség elleni oltása törvényileg kötelező. A jogszabály értelmében minden három hónapos kort betöltött ebet be kell oltatni egy hónapon belül. A felnőtt kutyákkal évente kell felkeresni az állatorvost. Térségünkben is elkezdődött az ebek őszi veszettség elleni oltása. Csak azokon a településeken van összevezetéses oltás, ahol nincs állatorvosi rendelő

Sorban érkeztek a kutyák gazdájukkal Rezi településen, az eb oltásra kijelölt helyre. Volt, aki több állatot oltatott be veszettség ellen. Gerencsér Ferenc három kedvencet hozott. "Minden éven figyelünk rá,nagyon fontos, mert ha esetleg valakit megharapna- olykor kiszabadulnak. Tehát, mondjuk,ha autóval járunk be az udvarba, olykor elfutnak és akkor lehet ilyen gond. Nem harapósak- mi úgy tudjuk-de olyan szituáció előfordulhat, hogy mégis provokálják."- mondta el Gerencsér Zoltán.

A nyolc éves Magnum is megérkezett gazdijával az oltóhelyre.  A regisztrálást követően a nagytestű kutya is megkapta az oltást és a testsúlyának megfelelően a féreghajtó tablettát. Láthatóan türelmes volt, ismerte az állatorvost. Varga Richárd is odafigyel kutyája megfelelő tartására.

"Változatosan étkezik, kap kutyatápot. Kap fogfehérítő jutalomfalatokat. Egyébként a házi kosztot is megeszi-nincsen vele semmi problémája, sőt azt jobban szereti általában és az alap orvosi kötelezettségeket megtesszük."- Nyilatkozott Varga Richárd.

A kutyák veszettség elleni oltását törvény írja elő. Minden három hónapos kort betöltött ebet oltatni kell, amit hat hónapon belül meg kell ismételni. Az ebet mikrochippel kell jelölni az azonosíthatóság érdekében. A veszettség ellenin oltás évente kötelező. Ez az állattartó kötelessége, elsősorban embertársaink védelméért. "Ha ezt elmulasztja,természetesen büntetéssel jár. Ezt a hatóság bünteti. Tekintve, hogy rengeteg a kutyaharapás, ezért fokozottan felhívom az ebtartók figyelmét, hogy tegyenek kötelezettségüknek eleget. Tekintve, ha egy kutya harapott és az nem volt beoltva veszettség ellen, akkor két hetes karantén van és ennek megfelelően három alkalommal meg kell figyelni a kutyusokat."- hívta fel a figyelmet Dr. Babocsay László állatorvos.

Kutyaharapás eseten, ha  a veszettség gyanúja nem zárható ki teljesen, vagy a kutya a megfigyelés alatt veszettség tüneteit mutatja, az áldozatot veszettség elleni oltás sorozatban kell részesíteni. Nagyon fontos, hogy ilyen esetben a tulajdonos bemutassa az oltási könyvet, és együttműködjön a megfigyelést végző hatósági állatorvossal. A veszettség elleni oltás kizárólag a veszettség ellen véd. Csak az a kutya kaphatja meg a veszettség elleni oltást, amelyik nem áll hatósági megfigyelés alatt, egészséges és parazitamentes.  Akinek akadályokba ütközik a kijelölt oltási napokon beoltatni kis kedvencét érdeklődjön az önkormányzatoknál vagy az állatorvosnál a pótoltás lehetőségéről.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 28. csütörtök 19:15 | Keszthely
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 | Keszthely
A hagyományos gyümölcsfaá oltását mutattaák meg a gazdáknak.
| 2023. aug. 1. kedd 14:59 | Balatongyörök
Kicsik és nagyok is izgalmas programokon vettek részt a Szirénások napján Balatongyörökön.
| 2023. jan. 13. péntek 19:06 | Keszthely
A prevenció sokat segít a betegségek kivédésében!
| 2022. már. 28. hétfő 14:11 | Keszthely
Gyümölcsoltó napot tartottak a Majormúzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
Balasport 2023
11:15
Sporttárs
11:51
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.