+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tapasztalatcsere a burgonyabemutatón
2023. június 29. csütörtök 15:09 - Keszthely
Tapasztalatcsere a burgonyabemutatón
Ismét várták a szakma képviselőit a Burgonyakutatási Központ fajtabemutatójára. A 21. alkalommal megrendezett program jó lehetőség volt a tapasztalatcserére, de a legújabb kutatási eredményekkel és a legmodernebb technológiákkal is meg lehetetett ismerkedni. Az eseményre az ország minden pontjáról és külföldről is érkeztek érdeklődők.

Már a tavalyi évben is nagy sikert aratott a drónos bemutató. Ezek az eszközök ugyan jelentős beruházást igényelnek, de sokat segítenek a termelőknek a különböző növényvédő szerek kijuttatásában. A Georgikonon 1960 óta folyik burgonyanemesítés, az évek során számos eredmény született, és nagyon sok technológiai újdonságot is bevezettek. Az itt termelt fajták külföldön is megállják a helyüket.

„10 évre visszamenőleg elég keresett fajok, mert az éghajlat olyan. Mi körülbelül 200 kilométerre vagyunk légvonalban, de az egész Horvátországban keresik ezeket a magyar fajtájú krumplikat. Nem az összest, de attól függ, hogy melyiket, a Balatoni Rózsát, Botondot, Hópehelyt, a Vénuszt, ezek elég keresett vetőkrumplik.” - mondta egy termelő, Racsmán Zoltán.

A Burgonyakutató Intézetben elsősorban vetőgumót termelnek, ezt értékesítik a gazdálkodóknak. Jelenleg 14 államilag elismert fajtájuk van, a Balatoni sárga pedig  elismertetés alatt van. A központ törekszik a termésátlag növelésére és a lehető legjobb minőségű burgonya előállítására. Szeretnének további termőterületeket létesíteni, nagy probléma azonban az öntözés lehetőségének hiánya. Artézi kutakat szeretnének fúrni, erre jelenleg is keresik a pályázati forrásokat.  

„Évek óta gond, hogy nem tudunk öntözni, holott van egy 80 hektáros öntöző beruházásunk, ami most már 15 év óta, a vízkivételi helynek a korlátozása miatt tulajdonképpen használhatatlan. Újra kellene valamilyen pályázati forrást találnunk, vagy támogatást kapnunk valahonnan, hogy fúrt kutas rendszerre tudjuk átállítani. Abból a hévízi vízcsatornából, elfolyó csatornából, ahonnan eddig szoktuk kivenni a vizet, sajnos nem lehet tovább már burgonyát öntözni egy karanténbaktériumos kórokozó megjelenése miatt, ami a vízben bent marad, most már ott is marad örökké gyakorlatilag.” - tájékoztatott Dr. Polgár Zsolt, a MKSZN Kft. Burgonyakutatási Központ vezetője.

A fajtabemutató jó alkalom volt arra is, hogy a résztvevők tapasztalatot cseréljenek az idei terméssel kapcsolatban. Az elmúlt évek tavaszi aszálya megnehezítette a gazdálkodók dolgát, idén azonban kedvezett az időjárás a krumplinak. Bár a korai ültetés és a tavaszi hideg okozott némi kárt, jó termésre számítanak a gazdák.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus