+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Metszési szakmai napot tartottak a Georgikonon
2023. március 13. hétfő 16:49 - Cserszegtomaj
Metszési szakmai napot tartottak a Georgikonon
Szőlőmetszés, drónbemutató és bórkóstolás is a programok között volt a MATE Georgikon Campus szakmai napján. A résztvevők délelőtt előadásokat hallgathattak, délután pedig a gyakorlati bemutatókon vehettek részt. A szakmai napra 140-en regisztráltak, kezdő és gyakorló borászok is voltak az érdeklődők között.

A szőlőmetszés alapjait és a legújabb trendeket ismerhették meg az érdeklődők a Georgikon cserszegtomaji szőlészetében. A találkozó jó alkalom volt arra, hogy a kezdő borászok fejlesszék a tudásukat, a gyakorló gazdák pedig újabb fogásokat lessenek el a campus oktatóitól. A bemutatón elhangzott, az új módszerek nem vetik el a régi metszési módokat. Ugyanakkor kiemelten fontos a szőlőtőkék egészségének hosszú távú megőrzése.

„Az a nagy problémája a mai szőlőtermesztésnek, hogy az ültetvények stabilitását legfőképpen a fás kórokozók megjelenése, a fás betegségek nagyon komolyan befolyásolják hátrányosan. Ezért megpróbálunk olyan metszésmódokat foganatosítani, bevezetni – követve külföldi tanácsadó cégeknek a munkáit, és tanulmányait – amelyek megpróbálják megakadályozni ezeknek a fás betegségeknek a nagyobb mérvű terjedését.” - tájékoztatott Dr. Lukácsi György, a MATE Georgikon Campus egyetemi adjunktusa.

Az alapvetés az, hogy a metszés során minél kisebb vágási sebet ejtsenek a növényen és megfelelő száradási csonkokat hagyjanak, ezzel mérséklik a beavatkozás hátrányos következményeit. A szakmai nap résztvevői széleskörű ismeretekre tehettek szert Keszthelyen.

„Foglalkoztunk tápanyag gazdálkodással, tápanyag utánpótlással, növénykondicionálással, növényvédelemmel. Volt évjárat értékeléssel kapcsolatos előadás. A szőlőültetvény szerkezeti elemeivel kapcsolatosan a támrendszer lehetséges különböző megoldásait mutattuk be, illetve egy új elemként a drónok mezőgazdasággal kapcsolatos felhasználásával is volt egy előadás.” - emelte ki Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese.

A drónokat a gyakorlatban is megismerhették az érdeklődők. A szombati erős szél miatt sajnos felszállni nem tudtak a szakemberek, de minden technikai paramétert és fontos információt megosztottak a résztvevőkkel. A szőlősgazdák szívesen járnak a Georgikon szakmai napjaira, hiszen minden alkalommal kiváló ismeretanyaggal gazdagodnak.

„Balatonfüredi szőlész-borászként szerintem alapvető dolog, hogy az újdonságokra, a legfrissebb hírekre, szakmai újdonságokra az ember mindig nyitott legyen. Ezeket az infókat elsősorban ilyen környezetben, ilyen egyetemi képzéseket nyújtó iskolákban lehet legegyszerűbben beszívni.” - mondta egy szőlősgazda, Demény Gábor.

Az idén rekordszámú résztvevővel zajlott a szakmai nap. A délelőtti előadásokra és a délutáni bemutatókra csaknem 140 fő regisztrált.      

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus