+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Metszési szakmai napot tartottak a Georgikonon
2023. március 13. hétfő 16:49 - Cserszegtomaj
Metszési szakmai napot tartottak a Georgikonon
Szőlőmetszés, drónbemutató és bórkóstolás is a programok között volt a MATE Georgikon Campus szakmai napján. A résztvevők délelőtt előadásokat hallgathattak, délután pedig a gyakorlati bemutatókon vehettek részt. A szakmai napra 140-en regisztráltak, kezdő és gyakorló borászok is voltak az érdeklődők között.

A szőlőmetszés alapjait és a legújabb trendeket ismerhették meg az érdeklődők a Georgikon cserszegtomaji szőlészetében. A találkozó jó alkalom volt arra, hogy a kezdő borászok fejlesszék a tudásukat, a gyakorló gazdák pedig újabb fogásokat lessenek el a campus oktatóitól. A bemutatón elhangzott, az új módszerek nem vetik el a régi metszési módokat. Ugyanakkor kiemelten fontos a szőlőtőkék egészségének hosszú távú megőrzése.

„Az a nagy problémája a mai szőlőtermesztésnek, hogy az ültetvények stabilitását legfőképpen a fás kórokozók megjelenése, a fás betegségek nagyon komolyan befolyásolják hátrányosan. Ezért megpróbálunk olyan metszésmódokat foganatosítani, bevezetni – követve külföldi tanácsadó cégeknek a munkáit, és tanulmányait – amelyek megpróbálják megakadályozni ezeknek a fás betegségeknek a nagyobb mérvű terjedését.” - tájékoztatott Dr. Lukácsi György, a MATE Georgikon Campus egyetemi adjunktusa.

Az alapvetés az, hogy a metszés során minél kisebb vágási sebet ejtsenek a növényen és megfelelő száradási csonkokat hagyjanak, ezzel mérséklik a beavatkozás hátrányos következményeit. A szakmai nap résztvevői széleskörű ismeretekre tehettek szert Keszthelyen.

„Foglalkoztunk tápanyag gazdálkodással, tápanyag utánpótlással, növénykondicionálással, növényvédelemmel. Volt évjárat értékeléssel kapcsolatos előadás. A szőlőültetvény szerkezeti elemeivel kapcsolatosan a támrendszer lehetséges különböző megoldásait mutattuk be, illetve egy új elemként a drónok mezőgazdasággal kapcsolatos felhasználásával is volt egy előadás.” - emelte ki Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese.

A drónokat a gyakorlatban is megismerhették az érdeklődők. A szombati erős szél miatt sajnos felszállni nem tudtak a szakemberek, de minden technikai paramétert és fontos információt megosztottak a résztvevőkkel. A szőlősgazdák szívesen járnak a Georgikon szakmai napjaira, hiszen minden alkalommal kiváló ismeretanyaggal gazdagodnak.

„Balatonfüredi szőlész-borászként szerintem alapvető dolog, hogy az újdonságokra, a legfrissebb hírekre, szakmai újdonságokra az ember mindig nyitott legyen. Ezeket az infókat elsősorban ilyen környezetben, ilyen egyetemi képzéseket nyújtó iskolákban lehet legegyszerűbben beszívni.” - mondta egy szőlősgazda, Demény Gábor.

Az idén rekordszámú résztvevővel zajlott a szakmai nap. A délelőtti előadásokra és a délutáni bemutatókra csaknem 140 fő regisztrált.      

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus