+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Metszési tanfolyam a Georgikonon
2023. március 8. szerda 16:27 - Keszthely
Metszési tanfolyam a Georgikonon
Március a gyümölcsfák metszésének időszaka. Főként a csonthéjasok gondozását kell ilyenkor elvégezni, de a rügypattanásig metszhetőek még az almatermésűek is. A MATE most segítséget is nyújt ezekben a munkálatokban, március utolsó két hétvégéjén metszési tanfolyamot indít az országban öt helyszínen, köztük Keszthelyen is.

Már mindenhol elkezdődött a gyümölcsfák metszése. Az almát és a körtét a téli időszakban is lehet metszeni, a csonthéjasok esetében azonban célszerű megvárni a virágok megjelenését. A cseresznye, a meggy, a barack és a szilva ugyanis érzékeny a betegségekre, és a vágás során keletkező sebekbe könnyen bejutnak a baktériumok. A metszés esztétikai célokat is szolgál, de elsősorban a terméshozamra és a fák egészségére van hatással.

„Az almatermésűek metszését már be kéne fejezni, mert a rügypattanás időszaka már megkezdődött. Március közepétől kezdődik a fontos metszési időszaka a sárgabaracknak. Ez több okból is ebben az időszakban történik. Főként egy betegség ellenállóság miatt, hogy a gutaütés betegség 15oC fölött már nem fertőz. A metszésnél arra kell törekedni, hogy a fát vegetatív és generatív egyensúlyban tartsuk. Ez azt jelenti, hogy termésünk is legyen, és a fa tudjon növekedni, hogy a következő évi termőképletek is megjelenjenek." - tájékoztatott Salamon János, a MATE Kertészettudományi Intézet Georgikon Campus Gyümölcstermesztési Tanszékének technikusa.

A metszésnél fontos az is, hogy az adott növénynek megfelelő koronaformát alakítsunk ki. Ez az almatermésűek esetében sudaras, a csonthéjasok esetében pedig nyitott. Ez utóbbi azért fontos, hogy a fény könnyebben bejusson a koronába. Sokaknak okoz problémát, főként, akinek csak néhány gyümölcsfájuk van, hogy szakembert találjanak a metszés elvégzésére. Ebben szeretne most segíteni a MATE Kertészettudományi Intézete egy tanfolyam elindításával, amely a gyakorlott termesztőknek is segíthet.

„A kutatóhálózati lefedettség lehetőséget biztosít akár számukra is új lehetőségek, kutatásban tapasztalt technológiai elemek bemutatására. A metszés lényege az alaptulajdonságoknak az ismertetése, a termőrészek megismerése, hogy tudják, hogy mégis min várható a gyümölcs. Ennek megfelelően a koronaformák és a faj, fajta igényeinek megfelelő koronák, termőfelületek kialakításának a bemutatása.” - emelte ki Dr. Varga Jenő, a MATE Kertészettudományi Intézet Georgikon Campus gyümölcstermesztés-oktatója.

A tanfolyam az ország öt pontján – köztük Keszthelyen is – március 17-18-án, illetve 24-25-én zajlik. A helyek száma korlátozott, de jelentkezéseket még a héten fogadnak. A képzés vizsgával zárul, az érdeklődők pedig tanúsítványt kapnak annak elvégzéséről.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus