Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Egészséges a bárány húsa, húsvétkor több fogy belőle
2023. feb. 21. kedd | Balatonszentgyörgy
Egészséges a bárány húsa, húsvétkor több fogy belőle
Napjainkban kevésbé jellemző a háztartások étlapján a bárányhús - annak ellenére, hogy egy nagyon egészséges étel alapanyag. Elsősorban vallási ünnepekhez kötött a juhhús-bárányhús fogyasztás, így húsvét közeledtével egyre többen keresik a vágósúlyba kerülő állatokat.

Hazánkban nem megszokott a juh- vagy bárányhús az asztalokon. Ehelyett a tradicionális sertés-, marha- és szárnyashús a jellemző. A disznó megjelenéséig hazánkban a bárány volt a legnépszerűbb húsfajta, a háztartások juhot tartottak leginkább.

A bárány a minőségi húsok közé tartozik. A tartásukat ellenőrzik is, a megfelelő körülmények biztosítása kiemelt szempont. Itt például úgynevezett “bárány óvodát” is alkalmaznak a tartásuk során, amikor a fiatal állatokat elválasztják a felnőttektől a rátáplálás érdekében. Az első fiatal állat karácsonykor született.

"A kost az anyákra mi augusztusban engedjük vissza, és akkor gyakorlatilag decemberben kezdődik az ellési időszak. Nálunk december 25-én született az első bárány, és gyakorlatilag körülbelül három hete, amikor az utolsó megszületett. Tehát nagyjából azt tudom mondani, hogy az idei évben egy hónap alatt le is ment. 19 anyánk ellett összesen, és 20 darab bárányunk lett." - mondta el Országh Béla.

A bárány és a juh az egyik legegészségesebb húsfajta, mivel olyan állatoktól származnak, amelyek kapcsolatban állnak a természettel: azaz kint nevelkednek, szabadon mozognak, ezáltal jobb a zsírösszetételük. Nem utolsó sorban garantáltan GMO- és vegyszermentesek, illetőleg élvezeti értékét tekintve az öko vagy bio húsokhoz lehet hasonlítani. Ennek ellenére Magyarországon kevesen keresik.

"Elsősorban vallási ünnepekhez kötött a juhhús-bárányhús fogyasztás. Sajnos Magyarországon ez ilyen 20-30 deka közé esik, amit hogyha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, minden honpolgárunk egy pörköltnyi adagot fogyaszt el évente. Mi azon vagyunk a szakmaközi szervezettel, hogy ezen tudjunk segíteni, ezért promóciós kampányokat is szoktunk indítani. Illetve hogyha bárányt vesznek, akkor anyatejen nevelkedett föl, és ennek a húsát tudják elfogyasztani."- osztotta meg Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület ügyvezető igazgatója.

A környezetükkel összhangban élő juhok és bárányok húsa finomabb is, mindemellett elkészítésük is igazán egyszerű. A felvásárlók a körülbelül húsz kg körüli példányokat veszik át, mivel ilyenkor a leggyengébb az állat húsa. Elsősorban külföldi piacon értékesítik az itthon nevelt állatok jelentős részét

Tüskés Balázs - Keszthelyi TV

 

| 2022. ápr. 13. szerda 17:09 | Keszthely
Húsvéti családi napra várták a kisgyermekes családokat Keszthelyen, a Balatoni Múzeumba.
| 2019. ápr. 17. szerda 19:11 | Keszthely
A húsvéti díszítés szokásai folyamatosan változtak az elmúlt időszakban. Régebben csupán takarítottak.
| 2015. már. 27. péntek 16:47 | Keszthely
Immár negyedik évadát kezdve, április elsejétől újra tárt kapukkal várja vendégeit a Halászcsárda
| 2022. feb. 15. kedd 16:49 | Keszthely, Várvölgy, Alsópáhok
A hazai sertéshús, azon belül a mangalica vásárlásra ösztönzik a fogyasztókat.
| 2016. már. 25. péntek 08:37 | Keszthely
A húsboltokban jobban keresik a hagyományos készítésű sonkákat a nagyipari termékekkel szemben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:38
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:49
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.