+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egészséges a bárány húsa, húsvétkor több fogy belőle
2023. február 21. kedd 19:23 - Balatonszentgyörgy
Egészséges a bárány húsa, húsvétkor több fogy belőle
Napjainkban kevésbé jellemző a háztartások étlapján a bárányhús - annak ellenére, hogy egy nagyon egészséges étel alapanyag. Elsősorban vallási ünnepekhez kötött a juhhús-bárányhús fogyasztás, így húsvét közeledtével egyre többen keresik a vágósúlyba kerülő állatokat.

Hazánkban nem megszokott a juh- vagy bárányhús az asztalokon. Ehelyett a tradicionális sertés-, marha- és szárnyashús a jellemző. A disznó megjelenéséig hazánkban a bárány volt a legnépszerűbb húsfajta, a háztartások juhot tartottak leginkább.

A bárány a minőségi húsok közé tartozik. A tartásukat ellenőrzik is, a megfelelő körülmények biztosítása kiemelt szempont. Itt például úgynevezett “bárány óvodát” is alkalmaznak a tartásuk során, amikor a fiatal állatokat elválasztják a felnőttektől a rátáplálás érdekében. Az első fiatal állat karácsonykor született.

"A kost az anyákra mi augusztusban engedjük vissza, és akkor gyakorlatilag decemberben kezdődik az ellési időszak. Nálunk december 25-én született az első bárány, és gyakorlatilag körülbelül három hete, amikor az utolsó megszületett. Tehát nagyjából azt tudom mondani, hogy az idei évben egy hónap alatt le is ment. 19 anyánk ellett összesen, és 20 darab bárányunk lett." - mondta el Országh Béla.

A bárány és a juh az egyik legegészségesebb húsfajta, mivel olyan állatoktól származnak, amelyek kapcsolatban állnak a természettel: azaz kint nevelkednek, szabadon mozognak, ezáltal jobb a zsírösszetételük. Nem utolsó sorban garantáltan GMO- és vegyszermentesek, illetőleg élvezeti értékét tekintve az öko vagy bio húsokhoz lehet hasonlítani. Ennek ellenére Magyarországon kevesen keresik.

"Elsősorban vallási ünnepekhez kötött a juhhús-bárányhús fogyasztás. Sajnos Magyarországon ez ilyen 20-30 deka közé esik, amit hogyha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, minden honpolgárunk egy pörköltnyi adagot fogyaszt el évente. Mi azon vagyunk a szakmaközi szervezettel, hogy ezen tudjunk segíteni, ezért promóciós kampányokat is szoktunk indítani. Illetve hogyha bárányt vesznek, akkor anyatejen nevelkedett föl, és ennek a húsát tudják elfogyasztani."- osztotta meg Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület ügyvezető igazgatója.

A környezetükkel összhangban élő juhok és bárányok húsa finomabb is, mindemellett elkészítésük is igazán egyszerű. A felvásárlók a körülbelül húsz kg körüli példányokat veszik át, mivel ilyenkor a leggyengébb az állat húsa. Elsősorban külföldi piacon értékesítik az itthon nevelt állatok jelentős részét

Tüskés Balázs - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus