Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Versekkel, kosarakkal, tojásokkal...
2017. ápr. 12. szerda | Gyenesdiás
Versekkel, kosarakkal, tojásokkal...
Nem csak versekkel, hanem kiállításokkal is ünnepelték a költészet napját Gyenesdiáson. Helyi szavalók műsora mellett nyílt meg a tíz éves Kosárfonó szakkör tárlata. A népi kismesterséggel mintegy hetven fő ismerkedett meg az elmúlt egy évtizedben. Húsvét lévén egy tojásfestő népi iparművész munkái is megtekinthetőek a Községházán.

Verscsokorral készültek Gyenesdiáson a költészet napjára. Kovácsné Kopfer Beatrix és Bognár István nem csak József Attilától, hanem Tóth Árpádtól, Gyulai Páltól és Romhányi Józseftől is válogatták műsorukat. Bognár István lelkes szavaló és maga is ír verseket, számos rendezvényen áll ki a közönség elé. Nem csak a költészet napja miatt különleges neki április 11-, maga is ekkor ünnepli születésnapját. Azt mondja, sokat ad neki a költészet: „A felszabadultság érzését, az önkifejezés érzését, meg hát az emlékeknek a versbe írását.”

A költészet napján ünnepelte tíz éves fennállását a helyi kosárfonó szakkör. Fiatalok, idősek, nők és férfiak is készítik a különböző használati tárgyakat a foglalkozásokon. Van, aki azért került a szakkörbe, hogy maga készítse el a saját kosarát. Így volt ezzel Békési Mihály: „Nagyon szívesen járok gombászni és egy alkalommal Hársfalviné Ildikót - aki szervezi a kézműves szakköröket – megkértem, hogy ha van rá mód akkor egy bizonyos formájú kosarat szeretném, ha készítenének és ő mondta rá, hogy menjek el és készítsem el én magam.”  

A szakkör vezetője Bognárné Piroska. Az ő szakmai irányításával munkálkodnak a résztvevők a Községháza melletti pásztorházban. Az elmúlt egy évtizedben mintegy hetven fő ismerkedett meg a népi kismesterséggel.

„Általában olyan 15-20 fő van minden alkalommal,d e van aki a kezdetektől van, de minden évben vannak újak, van aki más elfoglaltság miatt abbahagyja. Mindenki használati tárgyat készít elsősorban, de akinek van kedve valami szépet, újat az kipróbálhatja, megoldjuk.” - mondja nevetve Bognár Istvánné. 

Húsvét lévén nem csak versekkel és kosarakkal, hanem festett tojásokkal is várták az érdeklődőket. A Debrecenből két éve Keszthelyre költözött Kovács Zoltánné népi iparművész eredeti, autentikus mintákkal díszített tojásokat állított ki. Erdély, Palócföld, a felvidék és számos tájegység motívumai láthatóak a gyenesdiási Községházán kiállított tojásokon. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
A kollégium első alkalommal tisztelgett a líra ünnepe előtt.
| 2022. ápr. 12. kedd 14:52 | Keszthely
A klasszikusok mellett kortárs és helyi költők versei is elhangzottak az ünnepségeken.
| 2020. ápr. 29. szerda 19:02 | Keszthely
Rendhagyó kiállítással ünnepelték a magyar költészet napját.
| 2019. ápr. 11. csütörtök 16:11 | Keszthely/Gyenesdiás/Alsópáhok
A magyar költészet napja alkalmából a térség több iskolájában szerveztek programokat.
| 2018. ápr. 12. csütörtök 16:23 | Gyenesdiás
A költészet napján mutatták be a gyenesdiási pedagógus első verseskötetét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.