Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Meleg kuckó és több táplálék
2017. jan. 13. péntek | Keszthely-Gyenesdiás
Meleg kuckó és több táplálék
Az extrém hidegben fokozottan oda kell figyelni a kertben tartott kutyákra, hiszen ők is nehezen vészelik át a telet. Tápanyagban gazdag eledellel, megfelelően szigetelt kutyaházzal már nagyon sokat tehetünk a négylábúak egészségéért. Az állatorvos felhívta a figyelmet arra is, az utcán se menjen el senki fázó kutya mellet.

A megszokottnál jóval hidegebb téli időjárás nem csak az emberek, hanem a négylábúak szervezetét is megterheli. Sok családi háznál töltik a kutyák a kertben a mindennapjaikat, a rövidebb szőrű ebek azonban nehezen viselik az éjszakai mínuszokat. Ebben a gyenesdiási állatorvosi rendelőben nem jellemző, hogy kihűléses tünetekkel érkeznek a kutyusok. Dr. Kökény Endre azt mondja, ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az udvaron tartott kedvencekre, főként az idős kutyákra. Az állatorvos szerint a télre való felkészülést már szeptemberben el kell kezdeni.                    

„Meg kell vizsgálni, hogy szépen váltja-e a szőrzetet ősszel a kutyus, úgy gyarapszik-e, ahogy azt mi szeretnénk, és, hogyha nem, akkor keresni kell megfelelőbb táplálékot. Érdemes megnézetni idős kutyusoknál, hogy a keringési rendszerük megfelelően működik-e, esetleg nincs-e egy szívbetegség a háttérben, ez is fontos dolog. Természetesen a kutyaházat is úgy kell kialakítani, hogy az szigetelt legyen, ne legyen túl nagy méretű.” - tájékoztatott az állatorvos.

Nagyon fontos, hogy télen a kutyusok gazdagabb és nagyobb mennyiségű táplálékot kapjanak.. Oda kell figyelni a négylábúak vizére is, érdemes naponta többször langyos vízzel feltölteni a tálat. A kihűlés első jeleinél, ha a kutyus remeg, akkor meleg helyre kell vinni, ha azonban mozgáskoordinációs problémák is fellépnek, akkor orvosi beavatkozásra van szükség. Sok kerti kutyusnak van lehetősége naponta néhány órát a meleg szobában tölteni, a keszthelyi Ebrendészeti Telep lakói azonban nem ilyen szerencsések. A lehetőségekhez képest azonban itt is igyekeznek meleg kuckót biztosítani az ebeknek, a kutyaházakba takarók kerülnek. Elkél azonban a segítség, hiszen a hat kennel szinte állandóan tele van.

„Pokróc, esetleg lepedő, ezek bármikor jól jönnek. A kutyák ilyenkor körülbelül olyan 25 százalékkal több kaját is kapnak, száraztápot, illetve konzervet, illetve főzünk is nekik természetesen. Aki tud esetleg száraztáppal, vagy konzervvel tudna minket segíteni, az nagy segítség.” - mondta Kalmár Gábor, a telep vezetője.

A telep keretein belül egy állatvédelmi alapítvány is működik, akik évek óta segítik a rászorulókat kutyaházakkal. Éppen ezért felhívták a figyelmet arra is, hogy akinek van nem használt, de jó állapotban lévő kutyaháza, azt szívesen átveszik, hogy egyetlen kutyának se kelljen a szabad ég alatt éjszakáznia.                     

Regman Karola - Keszthelyi TV          

   

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
Vigyázzunk a kiskedvenceinkre is a hőségben!
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Egy aknában rekedt az eb.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Svájci fehér németjuhász találkozó és sportnap volt a tóparton
| 2024. máj. 10. péntek 19:15 | Keszthely
Ismét megrendezik a kutyás sétát Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.