Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jégről mentés
2017. jan. 5. csütörtök | Keszthely
Jégről mentés
Az utóbbi években nem volt példa jégbe szakadásos balesetre Keszthelyen, a tűzoltók azonban folyamatosan gyakorolják a jégről mentést. Sokan a hatóságok figyelmeztetése ellenére is idő előtt jégre merészkednek, és kevesen tudják, hogy mi a teendő egy esetleges balesetnél. A tűzoltóság felhívta a figyelmet arra, soha ne tartózkodjon senki egyedül a nyílt vizek befagyott jegén.

Jégről mentést gyakorolnak a keszthelyi tűzoltók a Balaton jegén vágott léknél.  A lánglovagok minden évben megszervezik a gyakorlatot, hogy egy esetleges baleset bekövetkezésekor hatékonyan és szakszerűen tudjanak eljárni. A mentés során két speciális öltözetet viselő tűzoltó dolgozik a befagyott Balatonon, őket társaik a partról biztosítják.     

„Ez minden évben be van tervezve, egyrészt a Balaton közelsége, másrészt egyéb nyílt vizeknek a jelenléte miatt. Itt ilyenkor a kollégák egy oktatáson keresztül megtanulják a biztonsági szabályokat, a munkavédelmi előírásokat. Azt követően pedig vagy létrával, aminek levegővel felfújt tömlő van keresztbefektetve rajta, hogy fennmaradjon a vizen, illetve ezzel a szörfdeszkával próbáljuk ki, hogy ha esetleg mégis ők is beszakadnának mentés közben, akkor ne a víz alá süllyedjenek.” - mondta Laczikó Károly, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A tűzoltók és a vízirendőrök is felhívják a figyelmet arra, hogy a téli sportok szerelmesei csak a kijelölt helyeken merészkedjenek a jégre. Fontos, hogy meleg, réteges öltözetet viseljenek, és minden esetben legyen náluk feltöltött mobiltelefon. Ha baj történik, akkor először a tűzoltóságot kell hívni a 105-ös, vagy 112-es segélyhívón, hiszen ők rendelkeznek mentési gyakorlattal. Amíg nem érkezik szakszerű segítség, a megfelelő ismeretek is életet menthetnek.            

„Ha valaki beszakadt, elsüllyedt, akkor próbáljon meg minél nagyobb felületet a jégen tartani magából, hogy talán még maga is ki tud menekülni. Ezért azt gondolom, hogy az a legokosabb, ha nem egyedül megyünk a jégre, hanem legalább ketten, hárman, hogy ha esetleg valamelyikünkkel probléma történik, akkor ki tudjuk menteni. Nagyon fontos még az, hogy ha mi kívülről látjuk, hogy valaki beszakadt, akkor ne közvetlenül a beszakadás, a lék közelében próbáljuk meg menteni, hanem valamilyen segédeszköznek, egy botnak vagy valaminek a segítségével próbáljuk meg kihúzni.” - tájékoztatott a kirendeltségvezető.

A Balaton jege még nem biztonságos, így egyelőre nem ajánlott korcsolyázásra. Fontos azonban, hogy kellő jégvastagság esetén is tilos a sportolás a hajókikötők és vesztegelőhelyek területén, éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok esetén. A jégre minden esetben tilos járművel ráhajtani. A katasztrófavédők elmondták, Keszthelyen körültekintő a lakosság, ezért nagyon ritkán fordulnak elő balesetek.

Regman Karola - Keszthelyi TV               

| 2017. dec. 4. hétfő 15:55 | Cserszegtomaj
Hatalmas lángokkal égett a nagyjából 150 négyzetméteres épület a kora délutáni órákban.
| 2017. jan. 2. hétfő 17:39 | Keszthely
Ruzsics Ferenc polgármester idén is megköszönte a rendőrök, mentősök és tűzoltók egész éves munkáját.
| 2016. nov. 15. kedd 16:40 | Keszthely
Az építményben egy fiatalember életvitelszerűen lakott.
| 2016. okt. 3. hétfő 17:18 | Hévíz
Lángba borult egy háromemeletes ház tetőtéri lakása pénteken este a hévízi József Attila utcában.
| 2016. jún. 1. szerda 15:39 | Keszthely
A helyi tűzoltók a keszthelyi vasútállomáson gyakorlatoztak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.