Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Betyáros minták és fekete cserép
2016. nov. 16. szerda | Keszthely
Betyáros minták és fekete cserép
Kerámia kiállítással nyitották meg a Népművészet hetét hétfőn Keszthelyen. Czibor Imre és Kollár Szabolcs népi iparművészek, valamint Izer Noémi munkáit láthatják az érdeklődők a Balaton Színházban. November 18-ig még számos, néphagyományhoz kötődő rendezvénnyel találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a rendezvényekre.

Festett cserépedényeket és fekete mázas kerámiákat is láthatnak az érdeklődők a Balaton Színház legújabb kiállításán. A Népművészet hete alkalmából megnyitott tárlat három művész alkotásait mutatja be. A megnyitón zsúfolásig telt a színház Kacsóh terme, a látogatóknak pedig nagyon tetszettek a kiállított tárgyak.

„Nagyon tetszik mindegyik, de a Czibor úrnak az alkotásai állnak hozzám inkább közelebb. Talán egy kicsit a régi, nagyanyámnál látott kerámiákra hasonlítanak, vagy arra emlékeztetnek. A színvilága is, nekem ezért tetszik.” - mondta egy érdeklődő, Jankovics Tamásné.

A tárlatot Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója nyitotta meg. Elsőként a népművészet ágairól, és a néphagyomány fontosságáról beszélt, majd a kiállító művészeket méltatta. Az alsópáhoki Czibor Imre a ’90-es években kezdett járni a keszthelyi Kerámia Szakkörbe, ma pedig már hivatásszerűen készíti a kerámiákat.       

„Érdekelt mindig ez a dolog, de volt egy nagyon csinos hölgy, akit Németh Idának hívnak, és Alsópáhokra ment férjhez, ő vitt el ebbe a Kerámia Szakkörbe, és ott, amit láttam, az nagyon megfogott. Tök jó volt, ahogy pörögnek a korongok, és akkor készülnek az edények.” - mesélte Czibor Imre, népi iparművész.

A gyenesdiási Kollár Szabolcs is a keszthelyi Kerámia Szakkörben kezdte a pályafutását. Már gyerekkorában is szívesen készített különböző formákat gyurmából, majd később agyagra váltott. Különösen érdekesek a fekete cserepei, bár elmondása szerint ezek kevésbé népszerűek, mint a mázas kerámiák. A megnyitón egy meglepetéssel is készültek a művésznek, ugyanis a Kossuth Szövetség Kossuth-koszorúval ismerte el a munkáját.

„Meglepődtem, nem számítottam rá. Ennek a Kossuth Szövetségnek szoktam készíteni Kossuth emlékérmeket, és szerintem azért leptek meg ezzel a kis kedvességgel. Nem számítottam rá, úgyhogy köszönöm szépen a kedvességüket.” - hangsúlyozta Kollár Szabolcs, a népművészet ifjú mestere.

A keszthelyi Izer Noémi szintén a Kerámia Szakkör tagja. Már gyerekkorában kacérkodott a keramikussággal, aztán mégis más pályát választott. Hosszú idő után ült újra a korong mellé, és ma már számos szebbnél-szebb saját kerámia díszíti az otthonát.

„Nincs kedvenc, a lényeg az, hogy kézzel készüljön. Bármibe belevágok, amit az oktató mond, és igyekszem megfogadni a tanácsukat, és ebből kihozni a legjobbat. Igyekszem sokat simogatni az agyagot, attól lesz szép számomra, tehát próbálok foglalkozni vele, és türelemmel hozzáállni.” - tájékoztatott Izer Noémi, keramikus.

A kiállítás november 30-ig lesz látható a Balaton Színház Kacsóh Pongrácz termében. A Népművészet hetének keretein belül pénteken 15 órától a karácsonyi népszokásokról hallhatnak előadást az érdeklődők, és gyakorlati műhelyfoglalkozásokon is részt vehetnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2019. júl. 16. kedd 15:44 | Keszthely
12. alkalommal rendezték meg az Országos Kerámia és Gobelin Biennálét.
| 2019. már. 22. péntek 16:11 | Keszthely
Pályázati forrásból, 1,1 millió forintból valósult meg a beruházás, melyre 25 éve vártak a szakkörösök.
| 2016. júl. 12. kedd 09:32 | Keszthely
Az agyaggal és egyszerű edények formázásával ismerkedhetnek meg a gyerekek a nyári korongozó táborban.
| 2015. júl. 7. kedd 09:10 |
Megnyílt a Pelso 2015 a Balatoni Múzeumban.
| 2015. jan. 29. csütörtök 12:59 | Keszthely
Négy évtizede folyik a munka a Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia Műhelyében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.