Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A korongozás alapjai
2016. júl. 12. kedd | Keszthely
A korongozás alapjai
14 gyerek próbálhatja ki a kerámiaedények készítését a tegnap indult korongozó táborban. A Lehel utcai házban működő tematikus heteket Simon Edit keramikus népi iparművész vezeti, aki segít a gyerekeknek az alapoktól elsajátítani a korongozás technikáját. A tábor minden évben nagyon népszerű, a gyerekek pedig nagyon élvezik, hogy a kezeik alatt egy új használati tárgy születik.

Agyagedényeket készítenek a gyerekek a keszthelyi kerámia műhelyben a Goldmark Károly Művelődési Központ korongozó táborában. A tematikus hetet múlt évben szervezték meg először, az ezt megelőző agyagozó tábor viszont már 10 éves múltra tekint vissza. A korongozásra mindig sok gyerek jelentkezik, a fiatalok szívesen ismerkednek meg eleink edénykészítő technikájával.       

„Nagyon jó ez a tábor, mert sokat kézműveskedünk, és agyagból mindenfélét lehet készíteni. Most ilyen agyagból ilyen tányérokat készítünk, meg ilyen mindenféle cserépedényt, és, hát nagyon jó, és jól érezzük magunkat.” - mondta az egyik táborozó, Hetényi Bálint.

Az első napon a gyerekek a korongozás technikájával ismerkednek meg. Megtanulják levágni az agyagot, gombócot gyúrni belőle, majd azt is, hogy hogyan tudják megfelelően felhelyezni a korongra. Most még egyszerűbb edényeket, tálakat formálnak, a hét végére azonban már füles kancsókat, vázákat is készítenek. Simon Edit, a tábor vezetője folyamatosan figyelemmel kíséri a munkát, és segít a gyerekeknek.          

„A korongozás kicsit nehéz művelet. Mindig azt szoktam mondani, hogy olyan, mintha hangszeren tanulnának a gyerekek. Kell hozzá legalább húsz golyót feltenni ahhoz, hogy egy kicsit étezze, hogy működik, hogy megy a keze alatt, hogy mozog az agyag, de a középre tételben mindig szoktam segíteni a gyerekeknek, úgyhogy a többi meg, a többi fogás azért könnyebb.” - magyarázta Simon Edit, keramikus népi iparművész.

A gyerekek többsége először próbálja ki magát a kerámiakészítés világában, vannak azonban olyanok is, aki a múlt heti agyagozó táborban is itt voltak. Akkor hurkatechnikával készült edényeket, agyaglapokból álló házakat és egy egész állatkertet is építettek a fiatalok. Az utolsó nap akkor is a korongozásé volt, így az ott részt vevők már gyakorlottan vághattak neki az e heti tábornak.

Regman Karola - Keszthelyi Televízó

 

| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Keszthely
Elsőként a bútorfestők kezdték meg a munkát. Erdélyi tanulmányút előzte meg programjukat.
| 2023. júl. 28. péntek 15:34 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója
| 2023. jún. 23. péntek 15:47 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Múvelődési Központ és Könyvtár igazgatója
| 2016. aug. 26. péntek 16:04 | Keszthely
Megváltozott képzési rendszerre kell felkészülni a doktoranduszoknak - hangzott el Keszthelyen.
| 2016. aug. 14. vasárnap 09:50 | Keszthely
A népi mesterségekből kapnak ízelítőt a gyerekek az Alkotóház komplex gyermektáborában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.