Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Megkezdődtek a nyári táborok a Népművészeti Alkotóházban
2024. júl. 5. péntek | Keszthely
Megkezdődtek a nyári táborok a Népművészeti Alkotóházban
Elindultak a nyári táborok a Népművészeti Alkotóházban. Elsőként a bútorfestők kezdték meg a munkát. Erdélyi tanulmányút előzte meg programjukat. Év közben szakköri keretek közt is dolgoznak. A Büchel Éva vezette nyári alkotóműhelybe még Szolnokról is jöttek.

Tulipánok, rózsák, lenge zöld növényzettel övezve – tipikus háromszéki motívumokat dolgoztak fel a táborozók. Elsősorban táblákat festettek, készült gyertya- és zsebkendőtartó, de volt, aki a családi hagyatékból származó százéves sámlit festette ki. 

Büchel Éva táborvezető: „Egy erdélyi utazás lett szervezve Háromszékre, Kovásznába, a Haszmann Pál Múzeumba, ahol összegyűjtötték a környékbeli háromszéki motívummal festett bútorokat. Nagyon szép, nagyon bő választék van, így a szakkör tagjai elutaztak Csernátonba, ott töltöttek öt napot, ott gyűjtötték a mintakincset, azokat az anyagokat, amire itt szükség van, a mostani táborhoz.”

Kilenc alkotó jelentkezett a bútorfestő táborba. Többségük évközben, szakkör formájában is hódol szenvedélyének. Tóth Adél a 2019-ben elindult szakkör kezdete óta lelkes tagja a csapatnak. Vonzó neki a bútorfestés egyediségében rejlő kihívás és hogy különleges díszeket, használati tárgyakat készíthet otthonába: „Szeretek olyat csinálni, amit aztán használhatunk. Én inkább arra tendálok, hogy bútorokat, kis dobozokat, vagy ha például egy ilyen táblát festünk, akkor én abból általában valami kis kulcstartót, fülbevalótartót készítek, hogy legyen funkciója. Eleve mindenkinek korlátozott a lakása, nem tudunk mindent feltenni, ha csak dekoráció, de így akkor valami haszna is van, azonkívül, hogy szép.”

Ez volt az első nyári tábor idén a Népművészeti Alkotóházban. Összesen kilenc programot hirdettek meg. A bőrműves és ifjúsági táborra még lehet jelentkezni. Az első népművészeti gyerektábor, a babakészítő és az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábor már betelt.  

„A nyári táborainkra most már – a népviseleti babakészítő már 15 éve megy – oda tényleg az egész országból jönnek és mindig tele is van ez a tábor. Úgy tűnik, hogy az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábor szintén országos lefedettségű és a bútorfestő is kezd egy kicsit tovább nyúlni, mint ahogy a megyehatár van” - mondta televíziónknak Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Évközben több szakkör működik a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány által fenntartott Dongó-házban. A bőrműves, nemezelő, bútorfestő és babavarró klub munkáiból kiállítást állítottak össze. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2018. júl. 18. szerda 18:40 | Keszthely
Tizennyolc asszony varrt egy hétig népviseletes és játékbabákat az alkotóház táborában.
| 2023. júl. 28. péntek 15:34 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója
| 2023. jún. 23. péntek 15:47 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Múvelődési Központ és Könyvtár igazgatója
| 2016. aug. 26. péntek 16:04 | Keszthely
Megváltozott képzési rendszerre kell felkészülni a doktoranduszoknak - hangzott el Keszthelyen.
| 2016. aug. 14. vasárnap 09:50 | Keszthely
A népi mesterségekből kapnak ízelítőt a gyerekek az Alkotóház komplex gyermektáborában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.