Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / KÓTA minősítő versenyt tartottak
2023. máj. 16. kedd | Alsópáhok
KÓTA minősítő versenyt tartottak
Ismét minősülhettek a népdalkörök. Hatodszor rendezték meg az Aranypáva KÓTA Népzenei Minősítő Versenyt és Gálát Alsópáhokon. A megmérettetésre 22 csoport és 6 szólista jelentkezett az ország számos pontjáról. A verseny meghívásos alapú, a legjobb dalkörök mérethetik meg magukat.

A házigazda Bodzavirág népdalkör fellépésével kezdődött a minősítő verseny. Az együttes rendszeres résztvevője az Aranypáva gálának, és az idén nyolcadszor nyerték el az Aranypáva Nagydíjat. Rajtuk kívül még 15 résztvevő kapta meg a legmagasabb fokozatot. A dalkörök több mint fele Zala megyéből érkezett, de az ország más pontjairól is jöttek versenyzők.

„Szeretünk a rangos rendezvényeken részt venni, megmutatni magunkat. Hajdanában megyei rendezvények voltak, ahol még aranyat lehetett kapni a legjobbaknak, örömünkre kaptunk abból is bőven. Amióta Aranypáva minősítések vannak, abból is van már bő számmal. Mivel legutóbb, április 22-én Gellénházán Aranypáva minősítést kaptunk, így gondoltuk, hogy ezen a gálán is megmutatkoznánk.” - mondta Horváth Ernőné, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület szakmai vezetője.

A népdalköröket rangos szakmai zsűri értékelte. A tagok állandók, akiket a KÓTA bizottság jelöl ki. A szabályzat szerint kizárólag minőségi népzenével lehet indulni a versenyen. Fontos, hogy a választott dalok illeszkedjenek egymáshoz, és a 10 percnél nem hosszabb előadás kerek egészet alkosson.

„Nagyon fontos az, hogy zeneileg, jellegben, kötődésben, mindenfélében jó legyen egymás után. A zenei tisztaság nagyon fontos természetesen, miután színpadon adják elő, a vizuális megjelenés, előadásmód, hangvétel, tehát minden egyéb olyan szempont, ami eredeti környezetben és a színpad törvényei által meghatározott. Ez szempont a zsűrizésnél.” - tájékoztatott Birinyi József, a zsűri elnöke, a KÓTA társelnőke.

Az Aranypáva minősítőre csak a legkiválóbb együttesek kapnak meghívást. Alsópáhok immár hatodszor adott otthont a rangos eseménynek. A rendezvényen kiderült, hogy van utánpótlás a népdalköröknél, hiszen fiatalok is színpadra álltak.

„Az Aranypáva gála a legjelentősebb a minősítések során, hiszen azok a szólisták és együttesek vehetnek ezen részt, akik már országos szinten Aranypáva minősítést nyertek. Ez a minősítések csúcsa, tehát az Aranypáva Nagydíjért folyik tulajdonképpen a küzdelem. Aki azt megszerzi, annál magasabb megmérettetési szint már nincs.” - tette hozzá Füle Jánosné, az Aranypáva KÓTA Népzenei Minősítő Verseny és Gála szervezője.

Alsópáhokon kiemelten fontos a hagyományőrzés. Arra pedig büszke a település, hogy helyet adhat a rangos országos minősítő versenynek. Így lehetőség van arra, hogy bemutatkozzanak, és az ide érkezők jó hírét vigyék a falunak.

„Jelenti számunkra a hagyományok őrzését, jelenti a népzene, a népdal, a kultúra, a zenei kultúra megőrzését. Azon túlmenően, hogy magunknak is örömet okozunk vele, és a fellépők is maguknak azt okoznak, nagyon sok embernek szereznek örömet, a nézőknek, családtagoknak, falubelieknek, és ami nagyon fontos, a fiataloknak.” - fogalmazott Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere.

Alsópáhokon három együttes és három szólista részesült Gála szintű minősítésben és Aranypáva különdíjban. Egy népdalkör vihette haza az Olsvai Imre-díjat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. feb. 4. péntek 18:41 | Keszthely
KÓTA-díjat kapott C. Tóth Zoltán és Dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna.
| 2021. feb. 2. kedd 17:34 | Keszthely
Az elismeréssel azokat tüntetik ki, akik sokat tesznek a kultúra ápolásáért.
| 2023. júl. 14. péntek 16:44 | Keszthely
A Kék Hullám Zászló minősítésen az 5 csillag mellett több különdíjat is bezsebeltek a települések.
| 2023. máj. 16. kedd 17:05 | Keszthely
Másodszor szervezték meg a Balaton Dance Cup minősítő táncversenyt a Balaton Színházban.
| 2022. már. 22. kedd 15:24 | Keszthely
A táncos közösség építése mellett a szakmai fejlődést szolgálta a program.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.