Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A korongozástól a csipkeverésig
2016. nov. 3. csütörtök | Keszthely
A korongozástól a csipkeverésig
Csipkeverő, fazekas és kosárfonó is várta az érdeklődőket szombaton a balatoni Múzeumban. A Mesterségek napja című rendezvény célja a népművészet megismertetése és megszerettetése a gyerekekkel. A látogatók ki is próbálhatták a különböző kézműves technikákat, így gyöngynyaklánccal, hímzett terítővel vagy mézeskalács figurával is hazatérhettek.

A molnárok munkáját is meg lehetett ismerni a Mesterségek napján. A Balatoni Múzeum második alkalommal szervezte meg az eseményt azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerkedhessenek őseik népi kismesterségeivel. A szombati programon a gyerekek ki is próbálhatták ezeket a tevékenységeket, így készült agyagedény, mézeskalács és karcolt tojás is.

„Én csináltam ma ilyen karcolós tojást, illetve korongoztam, amit én alapból nagyon szeretek. Azt terveztem, hogy az osztályba viszem azt a kis tálkát, amit csináltam. Szerintem ez egy nagyon hasznos dolog, mert így a mai gyerekek megtudhatják, hogy régen mivel foglalkoztak az emberek.” - mesélte Donkó Barbara.

Bereczky Csabáné csipkeverő, népi iparművész. Elmondása szerint a csipkekészítés, bár nehéznek tűnik, valójában inkább időigényes tevékenység. Előfordul, hogy maga is tervez mintákat, de leginkább az internet széles tárházából merít. Vert csipkét már az 1600-as években is készítettek, ma pedig újra reneszánszát éli a kézimunka.

„Nem annyira bonyolult a technikája, csak aki először látja, a sok verőke megzavarja, hogy itt mennyi-mennyi szál van. Ha valaki nagyon szeretné, meg lehet tanulni.” - mondta a csipkeverő népi iparművész.

A csipkeverés mellett a gyerekek találkozhattak kosárfonóval is, itt ajtódíszt készíthettek a vesszőből. Sokan voltak kíváncsiak a fafaragóra is, de a mézeskalács díszítés is nagy népszerűségnek örvendett. A gyenesdiási házi tészta készítő asszonyok palacsintát és tócsnit sütöttek a vendégeknek.

„Azért gondoltunk egy ilyen programot immár másodjára, mert a néprajzi gyűjteményünkben rengeteg olyan tárgy van, aminek a készítését már lehet, hogy sokan nem tudnánk, hogy az hogyan is készült. Ezeket e mesterségeket szeretnénk kézzel foghatóan bemutatni úgy, hogy a hozzánk érkező látogató gyerekek be is kapcsolódjanak a mesterségnek a csínjába-bínjába, minél jobban megismerjék, hogyan is készülnek azok a tárgyak.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum múzeumpedagógusa.

A rendezvény nem titkolt célja, hogy a népművészetet megszerettessék a gyerekekkel, hogy felnövekvő generáció akár hobbiból, akár hivatásból a jövőben is foglalkozzon ezekkel. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretein belül valósult meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 24. kedd 14:22 | Keszthely
Idén is megtartották a Mesterségek Napját a Balatoni Múzeumban
| 2022. nov. 1. kedd 18:18 | Keszthely
Az érdeklődők a népművészekkel is beszélgethettek, valamint közösen próbálhattak ki mesterségeket.
| 2017. okt. 31. kedd 15:54 | Keszthely
Őseik mesterségeit próbálhatták ki az érdeklődők a Mesterségek Napján a Balatoni Múzeumban
| 2023. júl. 21. péntek 15:08 | Keszthely
A népviseleti babakészítő táborban püspökhatvani viseletet varrtak.
| 2023. már. 20. hétfő 16:39 | Keszthely
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.