Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Mesterségek Napjára várták az érdeklődőket
2022. nov. 1. kedd | Keszthely
Mesterségek Napjára várták az érdeklődőket
A hagyományőrzés volt a célja a Mesterségek Napjának a hétvégén. A Balatoni Múzeum programja a Múzeumok Őszi Fesztiválja sorozat része volt. Az érdeklődők a környékbeli népművészekkel is beszélgethettek, valamint a termelőkkel, kézművesekkel közösen próbálhattak ki mesterségeket.

Népszerű volt az érdeklődők körében a korongozás. A fazekasság művészetét többen is kipróbálták. Azzal is megismerkedhettek, hogy lesz az agyagból egy kézzel fogható használati tárgy.

„Nagyon érdekes volt, már most csináltam másodjára. Nem lett olyan szép, de remélem a jövőben szebbet tudok majd csinálni.” - mondta el Varga András.

A résztvevők megismerkedhettek a délutánon a csipkeveréssel és a tojáskarcolással is. Ezt is ki lehetett próbálni. A fafaragásról is feltehették kérdéseiket a népművésznek. Itt kézbe is vehették a már elkészült tárgyakat. Méhcsaládot is bemutattak az eseményen, valamint a méhészettel kapcsolatban kvízkérdésekre is lehetett válaszolni. Abba is betekinthettek az érdeklődők, hogy hogyan lesz a gabonából liszt. Mézeskalács díszítésre is várták a gyermekeket, de a házi rétes elkészítésének rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek a látogatók.

„Már volt, aki azt mondta, hogy ő még el sem tudja képzelni, hogy ezt hogy kell elkészíteni, mert nem volt mondjuk nagyszülő, akitől ezt elleshette volna. Én nagymamámtól tanultam kislány koromban, még azt asztalt is alig értem fel, már körbeszaladgáltam és nyújtottuk a rétest. Igazából jó érzés, az ember szívesen átadja azt, amit tud.” - osztotta meg Pálfi Éva.

A Mesterségek Napját hagyományteremtő céllal hívták életre a Balatoni Múzeumban 2016-ban. A programot azért is fontosnak tartják, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy a régi mesterségeket akár szabadidős tevékenységként, akár hivatásszerűen válasszák.

„Hagyományokat adjuk tovább, figyeljünk arra, hogy ezek a mieink. Magyar, keszthelyi, zalai kötődése van mindegyiknek, hiszen a tojáskarcoláson azok a motívumok, azok láthatóak itt a gyűjteményeinkben azokon a tojásokon, vagy a fafaragásokon. Ezek mind a magyarsághoz és Keszthely környékéhez köthetőek. És nem csak a tárgyakat szeretnénk itt bemutatni, hanem magát a tevékenységet is.” - fogalmazott Németh Péter igazgató.

A múzeumpedagógiai foglalkozáshoz az évek során egyre jobban nőtt az érdeklődés mind a kiállítók, mind a közönség részéről. A projekt a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretein belül valósult meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 24. kedd 14:22 | Keszthely
Idén is megtartották a Mesterségek Napját a Balatoni Múzeumban
| 2017. okt. 31. kedd 15:54 | Keszthely
Őseik mesterségeit próbálhatták ki az érdeklődők a Mesterségek Napján a Balatoni Múzeumban
| 2016. nov. 3. csütörtök 16:08 | Keszthely
A népi kismesterségeket próbálhatták ki az érdeklődők a Balatoni Múzeumban.
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
Restaurálták a Balatoni Múzeum csillárját.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Balatoni Mozaik
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.