Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nagyszülők nyomában
2017. okt. 31. kedd | Keszthely
Nagyszülők nyomában
Méhész, fafaragó és fazekas is várta a gyerekeket a Mesterségek Napján a Balatoni Múzeumban. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül megrendezett program minden évben nagy népszerűségnek örvend a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. A rendezvény célja a szórakoztatáson túl, hogy megismertesse és megszerettesse a népi foglalkozásokat a gyerekekkel.

Készülnek az agyagedények a Balatoni Múzeum aulájában. A Mesterségek Napja alkalmából idén is számos foglalkozással ismerkedhettek meg a gyerekek, de mint mindig, az agyagozás volt a legnépszerűbb. Nagy Erik a húgával érkezett a programra, és nagyon lelkesen formázta az agyagedényét a korongon.

„Én először is mézeskalácsot díszítettem, és utána megnéztem fönt mindent. Utána rájöttem, hogy van ilyen, és akkor mondom kipróbálom, most még csak itt tartok. Most szeretnék majd menni erre, ahol lehet csinálni mézet.” - mondta a fiatalember.

Az agyagozás mellett a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub házias finomságai is nagy sikert arattak. Az asszonyok évek óta visszajáró vendégei a rendezvénynek, és évről-évre igyekeznek újabb és újabb, mára már szinte elfelejtett étkeket készíteni. A palacsinta minden évben nagyon népszerű, de az érdeklődők idén dödöllét és császármorzsát is kóstolhattak.

„A dödölléről is nagyon érdeklődnek, mert azt sem sokan csinálják. A császármorzsát szintén nagyon, még kevesebben csinálják. A palacsintát azt otthon is készítik, az azért ismertebb a gyerekek, fiatalok körében is.” - mesélte Tánczos Lászlóné, a klub vezetője.

Jankovics Tamás fafaragó egy érdekes, és talán kevésbé ismert eszközzel, a pásztorlegyezővel készült a programra. A somfából készített boton speciális késekkel kell dolgozni, de természetesen az érdeklődők ezt is kipróbálhatták. Leginkább a fiúk voltak lelkesebbek, akik a használati tárgy történetéből is ízelítőt kaphattak.

„Ezt annak idején a pásztorok azért készítették, hogy nyáron, amikor dömpingben vannak a legyek az állataik körül, akkor ezzel tudták hajtani a legyeket. Ezzel, ha meg is csapták az állatot, tulajdonképpen az nem érezte, és ezáltal nem ugrott félre.” - tájékoztatott a fafaragó.

A Mesterségek Napján az érdeklődőknek idén is lehetőségük volt kipróbálni a gyöngyfűzést, de a mézeskalácsdíszítés is nagy népszerűségnek örvendett. A csipkeverés rejtelmeibe is beleshettek az érdeklődők, a méhész pedig a mézkészítés rejtelmeibe avatta be a gyerekeket.

„Elsősorban azért szervezzük meg a Mesterségek Napját itt a Balatoni Múzeumban, ilyenkor Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, mert a Balatoni Múzeumnak nagyon gazdag a néprajzi gyűjteménye, és sok olyan tárgyat gyűjtöttünk össze az elmúlt évtizedek során , amelyeknek a készítését már kevesen ismerik. Azt szeretnénk bemutatni, hogy mégis ezek a tárgyak hogyan készültek.” - emelte ki Németh Péter múzeumpedagógus, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

Emellett a program nem titkolt célja a múzeumnak az is, hogy a fiatalok kedvet kapjanak ahhoz, hogy hobbiból vagy akár hivatásszerűen foglalkozzanak nagyszüleink mesterségeivel.      

Regman Karola - Keszthelyi TV              

| 2023. okt. 24. kedd 14:22 | Keszthely
Idén is megtartották a Mesterségek Napját a Balatoni Múzeumban
| 2022. nov. 1. kedd 18:18 | Keszthely
Az érdeklődők a népművészekkel is beszélgethettek, valamint közösen próbálhattak ki mesterségeket.
| 2016. nov. 3. csütörtök 16:08 | Keszthely
A népi kismesterségeket próbálhatták ki az érdeklődők a Balatoni Múzeumban.
| 2015. jan. 24. szombat 09:24 | Keszthely
Hetente két alkalommal az alkotásé a főszerep Keszthely legrégebbi Kerámia Műhelyében.
| 2023. aug. 14. hétfő 16:23 | Gyenesdiás
Harmadszorra rendezték meg Gyenesdiáson az alkotótábort.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:00
Szignatúra
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.