Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tegyük kertünket természetbaráttá
2023. máj. 25. csütörtök | Keszthely
Tegyük kertünket természetbaráttá
Egyszerű megoldásokkal a városban is lehet természetbarát kertet kialakítani. Erről szólt Sáringer-Kenyeres Marcell előadása a városi könyvtárban. A természetvédelmi mérnök fontosnak tartja, hogy az iskolások körében elkezdje a szemléletformálást. Ha valaki nem kertes házban lakik, akár egy balkonon vagy közeli zöldterületen is tehet lépéseket a változatos növény- és állatvilágért.

Ha nincsen idős fa a kertünkben, akkor megpróbálhatunk mesterséges élőhelyeket is létrehozni, például a rovarvilág számára. Ilyen mesterséges élőhely a darázs garázs, vagy a rovarhotel. A beporzóknak szánt lakóhely készítésének csak a kreativitás szabhat határt – mondta Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök. Egy városi kertben is arra kell törekedni, hogy minél változatosabb legyen a növényvilág.

„Ha figyelünk rá, hogy minél diverzebb legyen a növényvilágunk azon a területen, a térkövet megpróbáljuk minél kisebb mennyiségre visszaszorítani, megpróbálunk fás szárú növényeket is ültetni, akkor viszont már a kutatások is egyértelműen bizonyítják azt, hogy nagyon gazdag rovarvilágot tudunk ott megteremteni azon az adott területen” - nyilatkozta az előadó. 

Ha gazdag a rovarvilág, akkor megjelennek a hüllők, a madarak és kisebb emlősök is, például a sünök.  A változatos növényvilág, egy farakás, a bokrok, cserjék táplálkozó-, szaporodó- és rejtekhelyet nyújtanak a beporzóknak, gyíkoknak. A Ranolder iskola diákjai nagy érdeklődéssel figyelték az előadást. Több gyerek is tapasztalja otthonában, milyen a természetbarát kert.

„Telepítettünk fákat, ültettünk cserjéket és szerintem nagyon jól érzik magukat a madarak és mindenféle állatok. Minden nap ki szoktam menni a kertbe és állandóan azt látom, hogy a fán nagyon sok madár ott van” - mondta Szabó Mária Anna, a Ranolder iskola diákja. 

A madarakat több megoldással segíthetjük. Az odúk és etetők kihelyezése mellett ajánlott itatókat telepíteni. Erre akár egy virágalátét is elegendő. Lényeg, hogy rendszeresen cserélni kell benne a vizet.  Az interaktív előadáson a gyerekek közelebbről is megvizsgálták a házi készítésű odúkat, etetőket.  Ezek készítésével nem csak az állatvilágnak segíthetünk, minőségi, családi programot is nyújt az ilyenek összeállítása.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. jan. 3. kedd 14:04 | Gyenesdiás
A gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület a 2022-es évet ir értékelte az esményen.
| 2020. okt. 9. péntek 15:31 | Keszthely
Mindenek előtt változatos, hogy a rovarok, madarak, sünök is megtalálják élőhelyüket.
| 2022. máj. 23. hétfő 15:49 | Keszthely
Megnyitott a Kályhás kert.
| 2021. nov. 12. péntek 14:12 | Keszthely
Rovarok, madarak és egyéb állatok is beköltözhetnek hozzánk, ha jól gondozzuk a kertet.
| 2021. ápr. 19. hétfő 15:40 | Gyenesdiás
Az évszakhoz képest hűvösebb időjárás miatt fontos odafigyelni a kertészkedőkne.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.