Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egy nap viseletben
2016. ápr. 27. szerda | Keszthely
Egy nap viseletben
Egy napra a pörgős szoknyáé és a rámás csizmáé volt a főszerep a keszthelyi Ranolder Iskolában. Az első ízben megrendezett Magyar Népviselet Napja alkalmából a diákok felelevenítették elődeink hagyományát, és népi ruhákban érkeztek az iskolába. Az „Így tedd rá” országos kezdeményezéshez csatlakozva népviseleti kiállítást is tartottak az intézmény tánctermében, ahol a látogatók Kalotaszegtől Zaláig számos ruházattal ismerkedhettek meg.

Kéri Anna az iskola diákja, a testvére példáját követve, nyolc éve kezdett el néptáncolni a Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoportban. A népviselet és a néphagyomány iránti szeretete miatt vett részt a kezdeményezésben, és öltözött mezőségi népviseletbe.

„Szerintem ez egy nagyon jó akció, és én azért öltöztem be, mert szerintem nagyon fontos az, hogy megőrizzük a néphagyományokat.” - mondta el az iskola tanulója. 

"Ez a család büszkesége, egy kalotaszegi cifra bujka."Aradvári Lászlóné mutatja a keszthelyi Bereczky Kálmán által készített viseletet. A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport művészeti vezetője középiskolás kora óta gyűjti a népviseleteket. A saját gyűjteményéből álló kiállításon a gyerekek megismerkedhettek a magyar népi öltözködéssel. Egy játék során azt is próbára tehették, hogy mennyire ismerik ezeket a viseleteket. A tárlatvezetés alatt a ruhák történetébe is betekintést nyerhettek a diákok.

„Nagy örömömre szolgált, hogy olvastam ezt a felhívást, hogy a mai nap legyen a Népviselet Napja és ezt tovább gondoltam, hogy, ha már olyan sok népviseletem van otthon, akkor a gyerekeknek ezt meg is kellene mutatni, és egy kiállítást gyorsan összedobtunk egy ismerősömmel.” - magyarázta a kiállítás megszületését a művészeti vezető.  

A Ranolder iskolában a gyerekek széleskörű népművészeti nevelést kapnak, táncot, népdalokat és népzenét is tanulnak. Az intézménynek fontos a népi örökség megismertetése és megszerettetése a diákokkal. Ez a kezdeményezés jó alkalom arra, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a néphagyományokhoz. Őry Gábor, iskolaigazgató elmondta: „A hétköznapokban nem találkoznak népviselettel általában, vagy hát nagyon ritkán, ezért közel kell vinni hozzá. Ahogy a magasirodalommal sem feltétlenül találkoznak nap, mint nap, ezért az iskola révén közelebb visszük a gyerekekhez, ugyanígy a népviseletet is közel kell vinni.”

Az intézmény vezetője hozzátette, hogy a néphagyomány az iskolai tananyag része kellene, hogy legyen, erre hívja fel a figyelmet a Magyar Népviselet Napja is. 

Hársfalvi Ákos, Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Zalavár
Zalavár harmadik alkalommal csatlakozott a népviselet napjához.
| 2023. ápr. 24. hétfő 15:13 | Zalavár
Zalavár is csatlakozott a népviselet napjához.
| 2021. júl. 28. szerda 13:10 | Keszthely
Hat napon át ismerkednek a népviselettel és varrják a babákat a keszthelyi táborban.
| 2018. júl. 18. szerda 18:40 | Keszthely
Tizennyolc asszony varrt egy hétig népviseletes és játékbabákat az alkotóház táborában.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
10:55
Balasport 2023
11:25
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:51
KREA TV
19:48
Göcsej filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:51
KREA TV
22:48
Göcsej filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.