A Burgonyakutató Központban megkezdődött a vetőburgonya osztályozása. Az osztályozógép mellett a futószalagon még alaposabb vizsgálatot is végeznek a dolgozók. Nem mindegy a minőség, és a méret sem a vetőgumónál mondta Dr. Polgár Zsolt a központ igazgatója. A minősítése attól is függ, hogy a kórokozóktól mentes-e a gumó amit már a szántóföldi termesztés ideje alatt és a betárazáskor is szigorúan ellenőriznek. Csak a minőségi, kórtani követelményeknek megfelelő gumó kerülhet osztályozásra és forgalomba.
Az EU-ban egységes minőségnek kell megfelelni. A hazai hatóságok is ugyanazt a szabványt alkalmazzák mint a többi tagállam. Az alsó és felső mérte között nem lehet 2 cm-nél nagyobb eltérés egy adott tételben.
A keszthelyi vetőburgonya nagyon jó minőségű. Évente 500 tonnát termesztenek és értékesítenek a Burgonyakutató Központban.
A népélelmezési szempontból jelentős növény március végén, április elején, a jó idő beálltával ültetik a nagy területű gazdaságokba és a kiskertekbe.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió