„Csípős, édes paprika, gyönyörű fokhagymafüzér..." színes portékáját mutatja Magyar Lászlóné. A keszthelyi őstermelő több éve árusít ezen a piacon. Szerinte még több ilyen árusítóhely kellene, hiszen itt egészséges, kétkezi munkával készített termékeket találnak a vásárlók.
„A hipermarketekben nagyüzemi termelés van, ha hússzor le kell permetezni valami gyümölcsöt, azt hússzor megteszik. Egyébként én is permetezem az árut, de amikor már érik a gyümölcs, legyártom az ezüstkolloidot, hatvanhárom baktérium ellen nagyon jó, érik a gyümölcs és azzal fogon lepermetezni és így megmarad az aromája és a külseje a gyümölcsnek.” - magyarázza módszerét Magyar Lászlóné.
A zöldségek, gyümölcsök mellett nem hiányozhatott a házi rétes és az illatával mindent beterítő füstölt áru sem. A sonkák és kolbászok sok ínyencet csaltak a standhoz. Gadányi Lajos Gyenesdiáson él, gyakori vendége a piacnak és az itteni rendezvényeknek.
„Ismerjük a piacot, nagyon szeretünk ide járni, itt mindig ilyen friss áru van és azért jövünk ide, hogy mindig valamit találunk, amit meg tudunk kóstolni és vásárolni.” - meséli két kostóló között a férfi.
A Balaton körül Gyenesdiáson nyílt meg elsőként a Hal- és Termelői Piac 2014 áprilisában. A kereskedelmi halászat megszűnéséig a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. kínálta a halakat. Aki friss, vagy akár sült halra vágyik, most is megtalálja számításait a piacon. Az üzemeltetők célja idén is, hogy tematikus programok kíséretében, friss, termelői áruval szolgáljanak.
A piacnyitáson a burgonyáké volt a főszerep. A rendezvényen bemutatták a keszthelyi burgonyafajtákat, melyeket a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjában nemesítettek. Mára ez az ország egyetlen burgonyakutatásra szakosodott intézete, mely a hazai burgonyatermesztés egészét támogató tudományos műhellyé, az ágazat kutatási háttérintézményévé vált.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV