Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A faragás művészete
2015. okt. 13. kedd | Keszthely
A faragás művészete
A fafaragás a múltban sok esetben más mesterségek például a pásztorok kiegészítő tevékenységének számított. Ma már hobbiként nagyon népszerű a fa a szaru és a csont megmunkálása. A mesterség egyik jeles művelője Jankovics Tamás. A népi iparművésznek az Országos Könyvtári Napok keretein belül nyílt kiállítása a Fejér György Városi Könyvtárban Keszthelyen.

Több évtized népművészeti munkája látható azon a kiállításon mely Jankovics Tamás fa és szaru műveit mutatja be. A kiállítást a művész egykori tanára Bereczky Csaba nyitotta meg. A művész elismerően nyilatkozott tanítványáról és felidézte a kezdeteket, majd méltatta a kiállított munkákat. Véleménye szerint fontos, hogy átadjuk a tudást, ahhoz hogy ez által segítsünk megtalálni mindenkinek a saját stílusát.

Bereczky Csaba fafaragó, népi iparművész: - Én soha nem titkoltam el a szakmai fogásokat a tanítványok elől, mert ha én csinálok valamit az egy szakmai stílus. Azt egy másik ember úgysem fogja soha ugyanúgy megcsinálni. Ezért aztán én minden szakmai trükköt ismertetek és tanítok. Nagy öröm az amikor az ember látja, hogy ezekből az emberekből eredményesen dolgozó szép alkotásokat létrehozó közösséggé válunk.

A népi iparművészet legszerteágazóbb területei közé tartozik a fafaragás. A mai magyar népi iparművészet az elmúlt néhány évtizedben a hagyományok talajából kinőve kialakított egy sajátos, sosem látott tárgyi világot, mely ma már elfogadott területe a kézművességnek.

Jankovics Tamás úgy véli, hogy ezeknek a kihívásoknak csak akkor lehet megfelelni, ha az egyes alkotók a történeti tudás, hagyományos szakismeret mellett az új, ma már elfogadott területekkel is megismerkednek, és folyamatosan megújulnak.

Jankovics Tamás népi iparművész, fafaragó : - A faragás az nem olyan dolog, hogy nekiállok aztán csak faragok. El kell képzelni dolgokat, rengeteg szakkönyvet, irodalmat kell átlapozni mert nem mindegy hogy milyen stílust faragok. Van az ékfaragás van a domború faragás a kettőt ne keverhetem. Ha az egyikkel elkezdem akkor azzal is kell befejezni. az egyik nehezebb a másik azonban mutatósabb szebb.

Faragott, karcolozott művek, kéregmunkák is láthatóak a könyvtár olvasótermében. A kiállítás november elsejéig látogatható Keszthelyen.

Veress Erzsébet - Keszthelyi Televízió

| 2023. aug. 14. hétfő 16:23 | Gyenesdiás
Harmadszorra rendezték meg Gyenesdiáson az alkotótábort.
| 2023. ápr. 5. szerda 17:59 | Keszthely
Kutyagerinc faragványok, pásztorok, egyházi tematikájú művek, tükrök is megjelennek a kiállításon.
| 2022. nov. 9. szerda 17:05 | Keszthely
Jubileumi kiállítás nyílt a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2022. aug. 10. szerda 19:05 | Keszthely
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
| 2020. júl. 23. csütörtök 16:05 | Gyenesdiás
A Nemzeti Összetartozás szimbólumaként egy óriás faszobor készült el Gyenesdiáson.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.