Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Sport - Szabadidő / 70 éve hunyt el Csik Ferenc
2015. ápr. 3. péntek | Keszthely
70 éve hunyt el Csik Ferenc
Az olimpiai bajnok úszó tisztelői a Balaton-parton gyűltek össze, méltatták rövid, de szakmai és sportsikerekben gazdag életét, megkoszorúzták a sétányon álló szobrát, majd lerótták kegyeletüket a Szent Miklós temetőben lévő sírnál is.

1945. március 29-e, csütörtök délelőtt, Sopron. dr. Csik Ferenc tartalékos őrmester orvosi hivatásának teljesítése közben egy bombatámadás során életét vesztette. 70 évvel később, szinte órára pontosan rá emlékeztek a keszthelyi Balaton-parton álló szobránál. Lánya, Csik Katalin is jelen volt az évfordulón. Édesapja halálakor alig volt egy éves, így személyes emlékei nincsenek, de azt később megtudta, hogy az a bizonyos légitámadás –a II. világháborúban Magyarország ellen az utolsó– éppen Nagycsütörtökön történt. Az idei kerek évforduló pedig szintén húsvét előttre, Virágvasárnapra esett.

Dr. Iglódi Endre, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnök-helyettese felidézte az 1936-os berlini olimpia 100 m-es gyorsúszás aranyérmesének, kétszeres Európa-, hétszeres főiskolai világ- és tizennyolcszoros magyar bajnoknak az életét és Keszthelyhez való kötődését. Ezután a résztvevők megkoszorúzták Csik Ferenc tavaly nyáron felavatott szobrát.

Az ünnepséget megtisztelte a Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében dr. Jakabháziné Mező Mária is, aki elmondta, hogy a nem rég megtartott Olimpiai Körök Országos Tanácskozásán is megemlékeztek Csik Ferencről. Az akadémia munkájának főszereplői a magyar olimpikonok: azon kívül, hogy eredményeiket kiadványokban megjelentetik, egyik fő feladatunk, hogy életben tartsák azt az eszmét, amiért ők küzdöttek és aranyérmet szereztek. Ezen gondolat mentén működnek az olimpiai baráti körök Magyarországon, melyek közül nagyon aktív tevékenységével kiemelkedik a keszthelyi Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Egyesület. – hangsúlyozta a főtitkár.

Keszthely több téren is méltó módon adózik egykori diáksportolója előtt, véli dr. Ágh Pál, aki szerint a Csik Ferenc nevét viselő sétány, az olimpiai baráti kör, a tanuszoda és most már a tavalyi évben átadott csodálatos szobor is mind-mind azt jelzi, hogy érdemes a nagyok mögött felsorakozni és ezekre a szintekre felnőni, érdemes az orvos, családapa és olimpikon hagyatékát, életét, ajánlását a világnak folytatni. – összegzett a baráti kör elnöke.

A helyi szervezet az emlékezést a Szent Miklós temetőben folytatta, ahol a város által felajánlott díszsírhelyben örök nyugalomra helyezték a fiatalon elhunyt úszóbajnokot. Az önkormányzat nevében Ruzsics Ferenc polgármester, valamint Nemes Klára és Dósa Zsolt képviselők koszorúztak, majd a városvezető és Pappné Beke Judit, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatója gyújtottak mécsest a 70 éve elhunyt Csik Ferenc sírjánál.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A zsinagógánál felelevenítették a holokauszt borzalmait és kádist mondtak a résztvevők július első hétvégéjén.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
Harmadszorra szervezett programot a Keszthelyi Nemzeti Kör.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A magyar hősök emlékünnepe május utolsó vasárnapjára esik.
| 2024. máj. 21. kedd 19:15 | Keszthely
Zala és Keszthely is jelentős szerepet játszott a '48-as történésekben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.