Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Biokenyér házilag őrölt tönkölybúzából
2015. jan. 5. hétfő | Gyenesdiás
Biokenyér házilag őrölt tönkölybúzából
Házilag őrölt búzából készülnek a pékáruk a Zöldházban. Az összetevők egytől egyig ellenőrzött biogazdaságból származnak, az előállított termékek pedig mentesek minden adalékanyagtól és tartósítószertől. Növényi élelmi rostban gazdagok, ami fontos az egészséges táplálkozáshoz. A Zöldház készítményeit főleg a fővárosban értékesítik.

A búza élő alapanyag marad, szinte meleg, amikor felhasználjuk – mondja Visontai Béla, a gyenesdiási Zöldház Biopanzió egyik tulajdonosa. Az őrlés egy hazai gyártású, háztartási célra készült, elektromos, köves malomban történik. Ha az ember rászán egy kis időt, akár otthoni körülmények között is el lehet készíteni például egy teljes értékű, a szervezet számára hasznos, és nem egy gyorsan romló, megszáradó kenyeret.

Kisüzemükben a házilag őrölt tönkölybúzából ott jártunkkor kenyeret és különböző tönköly ropogósokat sütöttek. Mint Visontai Anikó társtulajdonostól megtudtuk, a teljes kiőrlésű liszthez huszonöt százalékban fehérlisztet is kevernek a jobb állag miatt. Ezen kívül a kenyértésztához csak élesztőt, vizet és sót használnak fel. A dagasztást legalább háromszor végzik 5-10 percig, és mindegyik után 30-40 perc pihentetés következik. Minél magasabb a teljes kiőrlésű liszt aránya, annál több kelési idő szükséges. A kelesztés után a tésztát az asztalon még kézzel kicsit átgyúrják, majd szétmérik. A cipócskákat olajos magvakba forgatják, ezután formákba kerülnek, majd az előmelegített sütőbe. A sütési idő végén aranybarna, ropogós pékáruk születnek, melyeket bioboltokba, jórészt a fővárosba szállítanak.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

| 2014. ápr. 19. szombat 08:00 |
A tönkölybúza egy ősi növény - ősbúzának is szokták nevezni - ezért génjeiben még igazi értékeket hordoz.
| 2023. okt. 24. kedd 14:22 | Keszthely
Idén is megtartották a Mesterségek Napját a Balatoni Múzeumban
| 2022. szep. 7. szerda 17:06 | Zalaszántó
Megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Kotsy-vízimalom
| 2020. júl. 14. kedd 14:09 | Gyenesdiás
Látványpékség, látványmalom és fűszerkert is helyet kap a megújult épületben várhatóan szeptembertől.
| 2015. jan. 16. péntek 16:06 | Gyenesdiás
Házilag füstölnek halat és készítenek egyedülálló harcsamájpástétomot kizárólag bioalapanyagokból.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.