Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új funkciót kap a Diási Malom
2020. júl. 14. kedd | Gyenesdiás
Új funkciót kap a Diási Malom
Látványpékség, működő malomkerék és látvány-malombelső is várja majd a látogatókat Gyenesdiáson. A település vezetése több kisebb pályázatnak köszönhetően, mintegy 80 millió forintból újítja fel a Diási malmot, amely várhatóan ősztől a község új attrakciójaként fogadja majd a vendégeket. A malom mellett egy fűszerkert is helyet kap és egy herbáriumot is kialakítanak majd.

Javában zajlik a gyenesdiási malom felújítása. Az épület nagyon romos állapotban van, statikailag azonban kifogástalan. A malmot először 1511-ben említi egy írás, a terület később a Pethő majd a Festetics család birtokának a része volt. Később államosították, 1963-ban pedig néprajzi gyűjteményt alakítottak ki az épületben. Gyenesdiás önkormányzata 2014-ben szerezte meg a malom tulajdonjogát. A település vezetésének régi vágya, hogy felújítsák az épületet, hiszen az értékmegőrzés nagyon fontos helyet foglal el a község életében. Ugyanakkor cél az is, hogy kialakítsanak egy közösségi teret, ahol a malom funkciójához igazodva többek között az őrlés folyamatával ismerkedhetnek meg a látogatók.     

„80 millió forint összértékű beruházás vette kezdetét, aminek 80%-a pályázati sikertöténet. Mindez arról szól, hogy ezt a történelmi vízimalmot rekonstruáljuk itt Gyenesdiáson, hiszen ennek a malomnak egykoron a kerekét a János-forrás hajtotta. Vannak századeleji fotóink, amelyek bizonyítják azt, hogy a 20 ezer liter/percet hozó János forrás vízkapacitása óriási folyamként zúdult le a Balaton felé. Ugyanez volt Vashegy környékén, szintén voltak ott vízimalmok, azok már eltűntek. Ez a diási, ez megmaradhatott.” - tájékoztatott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A János-forrás ma is fontos szerepet tölt be a település életében, a felújított malomnál azonban újra meghajtja majd a malomkereket is. Ehhez szükség van arra, hogy a forrásból elfolyó víz árterét kitisztítsák. Emiatt a vizet most elterelték, de a rekonstrukció után újra visszatért a régi medrébe. A malomépületben a kiállítás mellett egy látványpékség is helyet kap majd, ahol nem csak kóstolni lehet a friss pékárut, hanem az érdeklődők meg is süthetik a saját kenyerüket. A malom mögötti füves területtel is vannak tervei az önkormányzatnak.

„Szeretnénk egy Festetics fűszerkertet rekonstruálni, hiszen régen a Pethő, Festetics időszakokban ezt a területet nevesítették, hiszen egykoron ez vadkert volt és fűszerkert. Éppen így kerültünk be a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett pályázatba, hogy ezt a fűszerkertet rekonstruáljuk. A fűszerkerthez természetesen nagyon szép kert tartozik, lesz majd kialakítva és természetesen ehhez egyfajta herbárium is, ahol a fűszernövényeket vagy teazöldet feldolgozva teázhatunk is a következő hónapoktól vagy következő évtől. Tehát megjelenik majd a friss pékáru, hiszen a malommúzeum mellett lesz egy gyönyörű nagy kemence.” - tette hozzá a polgármester.

A gyenesdiási önkormányzat célja, hogy turistacsoportoknak szervezett programot kínáljanak a malomban, ugyanakkor az épület nyitva áll majd az egyéni utazók előtt is. A tervek között szerepel egy tanösvény kialakítása is, amely a Balaton mellett futó kerékpárútról felhozza a turistát az attrakcióhoz. A felújított vízimalom várhatóan idén ősszel nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 24. kedd 14:22 | Keszthely
Idén is megtartották a Mesterségek Napját a Balatoni Múzeumban
| 2022. szep. 7. szerda 17:06 | Zalaszántó
Megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Kotsy-vízimalom
| 2015. jan. 5. hétfő 11:55 | Gyenesdiás
Az összetevők ellenőrzött biogazdaságból származnak, az előállított termékek pedig tartósítószermentesek.
| 2024. jún. 7. péntek 19:15 | Keszthely
Több fát és cserjét telepítettek az elmúlt időszakban a területre és már a játékelemek is kikerültek.
| 2024. máj. 3. péntek 19:15 | Keszthely
30 millió forintos pályázati forrásból újult meg a Szalasztó utcai közösségi ház.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.