Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ragadzó növényevők az akváriumban
2014. szep. 16. kedd | Keszthely
Ragadzó növényevők az akváriumban
Magyarországon évente közel harmincezer tonna halat termelnek és fognak ki. A halmennyiség nagy része, közel nyolcvan százaléka ponty, de a kereslet a kevésbé szálkás ragadozó halak iránt mutatkozik. A harcsa, a süllő és a csuka táplálása drága, a külföldről behozott állati eredetű fehérjetáp ára miatt. A keszthelyi Georgikonon ezért olyan kísérletet folytatnak, melyben a ragadozó halakat hazai, növényi eredetű táppal etetik.

 Növényi eredetű táppal etetik a lesőharcsákat a Georgikon Hallaborjában. Az egyetem aquakultúrával foglalkozó szakemberei 5 éve kezdtek meg azokat a kutatásokat, melyben a ragadozó halakat szoktatják át a növényi eredetű táplálékra.

„Süllőt, sügeret, csukát, harcsát tudunk táppal etetni. Aki nem jártas a haltenyésztésben az nem tudja, hogy ezeket a ragadozó halakat hagyományosan polikultúrában nevelték, tehát azt jelent, nagyon sok ponttyal, busával, szeméthalnak nevezett, vagy mellékhalnak nevezett halakkal, keszegfélékkel együtt. A mi célunk az, hogy Magyarország a ragadozó halaknak nagyon fontos nevelési központja legyen. Harcsából lehetőleg mi legyünk az európai központ.” - mondja dr. Bercsényi Miklós egyetemi tanár.

A tengerek, óceánok túlhalászása miatt a halból készült táp ára egyre növekszik és a kihalászható mennyiség is elérte felső korlátait. A tógazdaságokban egy mázsa ragadozó hal tenyésztéséhez öt-hat mázsa egyéb, táplálékhalat kell telepíteni.

Dr. Havasi Máté tanszéki mérnök elmondása szerint a kutatás célja olyan olcsóbb növényi táp kikísérletezése, melyet a ragadozó halak szívesen fogyasztanak: „Ez körülbelül egy két-három éves folyamat. Lesőharcsával végeztük a kísérleteinket, odáig sikerült eljutni, hogy a hal kiválóan fogyasztja a különböző növényi fehérjéjű takarmányokat. A halak növekedése az még hagy némi kívánnivalót maga után. Ezt próbáljuk a későbbiekben finomítani, a tápreceptúrákat, hogy mi az ami a növekedést is gazdaságossá tudja tenni, de a halak hiánytünetekben láthatóan nem szenvedtek a kísérletek során.” 

A kutatást végzők szerint egy-két éven belül a tógazdaságokban is használható lesz ez a módszer. Az egyetem partnergazdaságiban is folynak a kísérletek. A piac részéről már most egyértelmű igény mutatkozik erre a takarmányozásra, mely nem csak olcsóbb, de a környezet szempontjából is fenntarthatóbb.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2024. feb. 23. péntek 19:15 | Hévíz
A Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon fogási tilalom van.
| 2023. dec. 22. péntek 16:24 |
A Magyar Haltani Társaság 15. alkalommal hirdette meg az akciót.
| 2023. okt. 6. péntek 18:01 | Keszthely
A Keszthelyi-öbölben is többször engedtek már a magyar tengerbe uszonyosokat az idén.
| 2022. nov. 30. szerda 17:26 | Keszthely
Becslések szerint a haltermelők és a halboltok akár egész éves forgalmuk 60-70 %-át ilyenkor bonyolítják le.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.