Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Éljen Szent István király!
2014. aug. 20. szerda | Keszthely
Éljen Szent István király!
„Történelmünk viharai és csapásai ellenére szerencsések vagyunk mi magyarok, hiszen egy szent király mutat utat nekünk.” – mondta el ünnepi beszédében Ruzsics Ferenc polgármester. Az esős időjárás miatt a Balaton Színházban megtartott ünnepségen elhangzott, hogy Szent István ünnepén az államalapító értékeit és örökségét tiszteletben tartva egymást erősítve kell utat találni a magyaroknak. Augusztus 20. nemzeti ünnepünk, mely az Új Kenyér Ünnepe is így idén is a nemzeti színű szalaggal átkötött megszentelt cipókból kínálták meg az ünneplőket Keszthelyen.

A hagyományokhoz híven ökumenikus istentisztelet keretében áldották meg az újkenyeret a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

"Békesség, becsület, tisztesség, jó erkölcs, összefogás, egymás tisztelete, hűség, szeretet és a hit." - sorolta Szent István király államalapításakor lefektetett értékeit Ruzsics Ferenc, aki szerint ma sem szabad elfeledni ezeket és saját életünket is ezek mentén kell felépíteni
A polgármester hangsúlyozta, hogy az államalapító örökségét tiszteletben tartva egymást erősítve kell utat találni a magyaroknak.

"Találjuk meg azt az utat, amely mindannyiunk számára lehetőséget ad céljaink eléréséhez, amely segít a nehézségek átélésében!
Csak ez teheti valóvá, hogy még legalább ezer évig újra és újra, s magyarul hangozzék fel gyönyörű hazánkban, a Kárpát-medencében: éljen Szent István király!"
- Ruzsics Ferenc szerint a nemzet megmaradásához és felemelkedéséhez nem megosztani, hanem egyben tartani, nem uszítani, hanem békíteni, nem butítani, hanem tanítani kell a kisebb és a nagyobb közösséget.
Keszthely város polgármestere kitért az európaiságra és a magyar nemzet megmaradására is.

Szent István és az államalapítás ünnepe 1090 óta szakrális ünnep, de a történelem során többször próbálták elvenni valódi jelentését, úgy hogy alkotmány ünnepnek, vagy a Magyarország születésnapjának nevezték. Ruzsics Ferenc sajnálatosnak nevezte, hogy ma is van olyan politikai szervezet, amely választási korteskedésre is kívánja felhasználni augusztus 20-át.

"A hazaszeretetre nem lehet senkit tanítani, egyszerűen őrült, aki önmagát tagadja." - Márai Sándort idézte Manninger Jenő országgyűlési képviselő, aki köszöntőjében elmondta, hogy augusztus 20. és minden nemzeti ünnepünk a hazaszeretet ünnepe.

A Balaton Színházban a Bottal Fogó Tánceggyüttes adott műsort augusztus 20-án. A zalakarosi csoport többek közt verbunkot ás rábaközi táncokat adott elő.

A megszentelt újkenyeret Ruzsics Ferenc polgármester vágta fel, majd sóval együtt kínálták a vendégekének. A kenyér és só az élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumai.
Az idei évben a Lipóti pékség ajánlotta fel az újkenyeret a Szent István napi ünnepségre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Ruzsics Ferenc polgármester ünnepi beszéde - teljes terjedelembenITT tekinthető meg.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője - teljes terjedelembenITT tekinthető meg.
 

| 2023. aug. 21. hétfő 18:25 | Keszthely
Színes programokkal várták az érdeklődőket az augusztus 20-ai hétvégén Keszthelyen.
| 2022. aug. 22. hétfő 18:35 | Keszthely
Az államalapítás ünnepén István király munkásságát méltatták.
| 2021. aug. 20. péntek 18:31 | Keszthely
A városi ünnepségen elhangzott, a keresztény értékekre nagy hangsúlyt kell fordítani napjainkban is.
| 2021. aug. 18. szerda 17:41 | Keszthely
Jó eséllyel száraz lesz a hosszú hétvége, elvétve lehet csak csapadék.
| 2020. aug. 20. csütörtök 16:58 | Gyenesdiás
Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva szervezik meg az eseményt minden évben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.