Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Virágzik a parlagfű
2014. júl. 31. csütörtök | Keszthely
Virágzik a parlagfű
A vártnál 2 – 3 héttel korábban kezdett el virágozni a parlagfű. Az allergiát okozó gyomnövény hazánkban ezrek életét keseríti meg, hiszen a levegőbe jutó pollenek erős allergiás reakciót válthatnak ki. A Pannon Egyetem Georgikon karán laboratóriumi kísérletekkel vizsgálják a növény genetikai génállományát. A Növénytudományi és Biotechnológiai Tanszék már több mint egy évtizede kísérletezik a parlagfűvel. Céljuk, hogy megfejtsék milyen feltételek kellenek a parlagfű virágzásához és hogyan tudják ezt a folyamatot megállítani.

Már most tüsszöghetnek az allergiások a parlagfű pollenjétől. Ennek csak 3 hét múlva kellett volna megtörténnie, hiszen a parlagfű virágzása augusztus közepén szokott elkezdődni. A parlagfű ellen védekezni kell, de a növény irtása többnyire csak átmenetileg nyújt megoldást. Dr. Taller János, a Georgikon Kar Biotechnológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a kiirthatatlannak mondott gyomnövény magjával olyannyira telítve vannak földjeink, hogy az 40 évre elegendő utánpótlást biztosít. A parlagfű virágzás idején egy növény több millió pollent juttat a levegőbe.
A Pannon Egyetem Georgikon Kar Biotechnológiai Tanszékén olyan tudományos vizsgálatokat végeznek, mellyel a parlagfű génállományának összetételét vizsgálják. Steril körülmények között, üvegekben növekedik a parlagfű. A kutatás során azt szeretnék megtudni, hogy mely gének befolyásolják a növény virágzásának idejét. Ha ezt a folyamatos sikerül kontrollálni, akkor megakadályozható a parlagfű allergén hatása.
Ha a virágzása biológiával kapcsolatos kutatások eredményesek lesznek és ki tudják majd szűrni a parlagfű genetikai állományából azokat a géneket, melyek a virágzást szabályozzák, akkor ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak az allergiával szembeni gyógyászat fejlesztéséhez.

Keszthelyi Televízió – Szabó Csilla
 

| 2023. júl. 26. szerda 17:26 | Keszthely
A Zala Vármegyei Kormányhivatal munkatársai naponta végzik a pollenek monitorozását.
| 2020. jún. 16. kedd 17:08 | Keszthely
Nem csak közegészségügyi, mezőgazdasági problémát is okozhat a gyomnövény.
| 2017. aug. 10. csütörtök 15:47 | Keszthely
Hazánkban a lakosság 20%-a szenved allergiától, ezeknek a többségét a parlagfű okozza.
| 2015. aug. 7. péntek 09:45 | Keszthely
Itt a parlagfű "szezon". Kétmillió ember szenved a virágzásakor. Időben meg kell kezdeni a növény irtásá
| 2013. aug. 9. péntek 19:29 | Keszthely
Országszerte virágzás előtti állapotban van a parlagfű, néhány nap és szórja a pollenjeit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.