Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A parlagfű örök és elpusztíthatatlan
2017. aug. 10. csütörtök | Keszthely
A parlagfű örök és elpusztíthatatlan
Már támad a parlagfű! Hazánkban minden ötödik ember szenved az allergiától. Ez a gyomnövény okozza a legtöbb panaszt, ráadásul szinte kiirthatatlan, csak gyéríteni lehet. A humánegészségügy mellett a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz a gyomnövény. 2008 óta törvény kötelezi a területtulajdonosokat a parlagfűmentesítésre, ennek elmulasztása jelentős, akár több millió forintos bírsággal is járhat.

Akár nyolc milliárd pollen kerülhet a levegőbe egy szál parlagfűről – hangsúlyozta dr. Béres Imre. A 45 éve a növény a kutatásával foglalkozó szakember azt mondja, a szél segítségével akár 40-50 kilométerre is eljuthatnak a virágporok. Hazánkban ma ez a gyomnövény okozza a legtöbb allergiás reakciót a népesség körében. A parlagfű nem őshonos Magyarországon, végleges betelepülése az első világháború után, 1922-ben történt. Mára már kiirthatatlan, csak gyéríteni lehet.

„A lakosság számára a leginkább elérhetők a glifozát hatóanyagú készítmények, amelyek minden frenológiai stádiumban jól irtják a parlagfüvet, de érdemes a 2-4 levelű állapotot megcélozni. Ilyenkor a legérzékenyebb a vegyszerekkel szemben. Ezen kívül kapálással, gyomlálással, és főleg kaszálással lehet nagyobb területeken irtani. Hangsúlyozni kell, hogy egy kaszálás nem ad megfelelő eredményt, legalább 3-5 kaszálásra kell számítani egy átlagos évben.” - emelte ki a professor emeritus, a Pannon Egyetem Gergikon Kar Növényvédelmi Intézetének nyugalmazott tanára.

A parlagfű erős, szénanátha-szerű tüneteket okoz az arra érzékenyeknél, a hosszasan elhúzódó, kezeletlen allergia következtében azonban asztma is felléphet – tájékoztatott Dr. Divinyi Tamás. A tisztifőorvos kiemelte, az, aki allergiás reakciót tapasztal, mindenképpen forduljon háziorvosához. Emellett fontos a megelőzés is.

„Ha tudjuk, hogy az adott területen milyen a pollenkoncentráció, és mi arra allergiásak vagyunk, akkor ne menjünk arra a területre. Gyakrabban mossuk az ágyneműt, ne a szabadban szárítsuk az ágyneműt, a nedves takarítást részesítsük előnyben. Gyakrabban mossunk hajat, amikor bemegyünk a lakásba, a cipőnket egy nedves ronggyal töröljük le Ha gépkocsiban utazunk, és lehetőségünk van rá, akkor ne húzzuk le az ablakot, mert a pollen bejön, és allergiás reakciót válthat ki.” - hívta fel a figyelmet a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tisztifőorvosa.

A parlagfű virágzása augusztus tizedikére tehető, a nagy meleg pedig különösen kedvez a növény fejlődésének. A Zala megyei pollenkoncentráció a napokban alacsony illetve közepes mértéket mutatott, de hamarosan jelentős növekedés várható. A parlagfű azonban nem csak a humánegészségügyben, de a mezőgazdaságban is jelentős problémákat okoz.A NÉBIH július eleje óta országszerte ellenőrzi a parlagfüves területeket. A gyomnövény kiirtásáról az adott terület tulajdonosának kell gondoskodnia. Mulasztás esetén a kiszabható büntetés mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet a terület nagyságától függően.

Regman Karola - Keszthelyi TV

         

| 2023. júl. 26. szerda 17:26 | Keszthely
A Zala Vármegyei Kormányhivatal munkatársai naponta végzik a pollenek monitorozását.
| 2020. jún. 16. kedd 17:08 | Keszthely
Nem csak közegészségügyi, mezőgazdasági problémát is okozhat a gyomnövény.
| 2015. aug. 7. péntek 09:45 | Keszthely
Itt a parlagfű "szezon". Kétmillió ember szenved a virágzásakor. Időben meg kell kezdeni a növény irtásá
| 2014. júl. 31. csütörtök 10:37 | Keszthely
Idén a megszokottnál 2–3 héttel korábban kezdett el virágozni az allergiások nagy ellensége, a parlagfű.
| 2013. aug. 9. péntek 19:29 | Keszthely
Országszerte virágzás előtti állapotban van a parlagfű, néhány nap és szórja a pollenjeit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.