Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kis-Balaton est Balatonszentgyörgyön
2023. aug. 1. kedd | Balatonszentgyörgy
Kis-Balaton est Balatonszentgyörgyön
Pálinkamustrával, sörkifli sütő versennyel, és rengeteg tánccal találkozhattak az érdeklődők, akik ellátogattak Balatonszentgyörgyre, a Milleniumi Emlékparkba a Kis-Balaton estre. A legkisebbek a Tekergő Bábszínház előadását nézhették meg. A táncosok előtt a „Legyen a Horváth kertben Budán” című operett előadást nézhették meg a felnőttek.

A néphagyományok megőrzése volt a legfőbb célja a Kis-Balaton estnek. Az idei színes programot is úgy állították össze, hogy a közönség a szórakozás mellett megismerkedhessen több kultúra művészeti értékeivel.

Farkas László polgármester, Balatonszentgyörgy: “Örömmel vesznek tudomásul itt, hogy az ő munkájuk nem veszett kárba, hiszen van egy utódnemzedék, aki továbbviszi mind azt a fáradozást, mind azt a törődést, mind azt a jószándékot és mindazt a jólelkűséget, azt a hűséget a nemzeti hagyományok iránt, a tánchagyományok és a népzene iránt, ami talán az elkövetkezendő nemzedékeken és a következő évszázadokon keresztül is megőrzi majd a következő idők magyarsága.”

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjait régi barátság köti a balatonszentgyörgyiekhez. Az együttes 1951-ben alakult, fő célja a felvidéki magyar néptánckultúra hiteles képviselése otthon és külföldön egyaránt. Előadásmódjukra a hagyományok tiszteletben tartása a jellemző. Számos elismerés birtokosai az együttes tagjai.  

Kupecz Mihály művészeti vezető, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes: „Több éves kapcsolatnak az a titka talán, hogy olyan együttes vezetők voltak mindkét oldalon, akiknek fontos volt a barátság, fontos volt az összetartozás, és fontos volt a közösségépítés. És pont ennek köszönhetően ez a két együttes még mindig együtt van, sőt már családi szálak is fűződnek egymáshoz az együttesen belül, együtteseken belül. Így számomra nagyon fontos, mint együttes vezetőnek, hogy van egy szál az együttesnek, ami itt van Magyarországon és ezen a szép vidékű Balatonszentgyörgyön.”

A Kis-Balaton Táncegyüttes tagjainak fontos a határon túli kapcsolatok ápolása. A hagyományőrzés mellett az ismeretségek építése, a fiatalok bevonása is a célok között szerepel.

Tóth Sára néptáncos, Kis-Balaton Táncegyüttes: „Több, mint tíz éve vagyok a táncegyüttes tagja,, nagyon szeretek ide járni, hiszen egy nagyon-nagyon befogadó közösségről van szó, akik mi itt együtt vagyunk. Nagyon szeretünk együtt táncolni, együtt mozogni, együtt bandázni mindenfélét csinálni. És nagyon szeretjük és örülünk annak, hogy az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes ilyen szoros kapcsolatunk van, hiszen ők a testvértelepülésünk, és nagyon örülünk neki, hogy most is idén eljöttek például és mi is mehetünk hozzájuk. Úgyhogy ez egy nagyon-nagyon boldog pillanat és boldog kapcsolat.”

A táncegyüttesek fellépése után a Szikes zenekar adott koncertet, majd éjszakába nyúlóan táncházzal ért véget a találkozó. 

| 2024. jan. 22. hétfő 16:12 | Zalaapáti
Fennállásuk 20. évfordulóját ünneplik a zalaapáti táncosok.
| 2023. nov. 29. szerda 13:00 | Keszthely
A MATE Georgikon Campuson ünnepelték meg a csoportot, melynek aktivitása nem csökken.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:56 | Keszthely
Négy napig Keszthely a Balaton táncfővárosa.
| 2023. júl. 17. hétfő 15:42 | Keszthely
Magyar és görög együttesek léptek fel a 15. Folkfeszten.
| 2023. jan. 9. hétfő 15:45 | Gyenesdiás
Az iskola aulájába a környező településekről is érkeztek résztvevők, és aprók tánca is volt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.