Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató
2013. nov. 15. péntek | Keszthely
Pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató
Ács, épület-és szerkezetlakatos, hegesztő, pék, szerszámkészítő, szobafestő, villanyszerelő. Ez csak néhány a 22 szakmacsoport közül, mellyel megismerkedhettek a 7. 8. osztályos tanulók a pályaválasztási kiállításon. Napjainkban jellemző, hogy a fiatalok kevésbé érdeklődnek a szakmunka tanulás iránt, emiatt jelentősen csökkent egyes szakmákban a munkaerő. A pályaválasztási kiállításon bemutatkoztak a hiányszakmák és pályaorientációs tanácsokkal látták el a továbbtanulókat.

A szakmabemutatóval egybekötött pályaválasztási kiállításon az érdeklődő fiatalok ki is próbálhattak néhány szakmát. Például a festést vagy a hegesztést.

A szakmákat bemutató kiállításon 22 szakmacsoport kapott helyet, hogy kedvet adjon a választás előtt álló bizonytalan diákoknak. A standok körül nagy volt a tolongás. A kiállításon a hiányszakmák kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Sokan érdeklődtek a hegesztő szakma iránt, ami nagy kézügyességet igényel. Ezzel a szerkezettel lehet ezt gyakorolni.

A pályaválasztás során az egyik legfontosabb tényező, a pénzkereseti lehetőség amit figyelembe szoktak venni. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének az asztalosok megmutatták, milyen az úgynevezett nyitott fecskefarkú csapozás. Zala megyében a szakképzési koncepció célja, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a szakmunkát.
A szakmabemutatóra több mint 900 diák érkezett Zala megye több iskolájából. A pályaválasztás előtt állók nincsenek könnyű helyzetben. Ez a kiállítás sokat segíthet nekik abban, hogy el tudják dönteni melyik szakma iránt érdeklődnek.

Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, hogy Zala megyében ösztöndíjjal támogatják azokat, akik valamilyen hiányszakmát tanulnak. Ezek között szerepel a villanyszerelő, a pék, a hegesztő és a női szabó is. Fontos célja a szakképzési koncepciónak, hogy a fiatalok körében népszerűvé, vonzóvá tegyék azokat a szakmákat, melyeknél munkaerő hiány mutatkozik.

A diákok külön csoportos foglalkozásokon ismerhették meg a hiányszakmákat. Játékos feladatok keretében mutattak be például a villanyszerelő munkáját. A 7. 8. osztályos diákok egy pályaválasztási totó segítségével próbára tehették tájékozottságukat is a továbbtanulás területén.
A 2 napos szakmabemutatón és kiállításon több száz diák találhatta meg a megfelelő szakmát, amit ha valaki kitanul sikeres szakember válhat belőle.

Keszthelyi Televízió – Szabó Csilla
 

| 2023. okt. 29. vasárnap 15:23 | Alsópáhok
Az iskolák és a kamara is több fórumon segít a diákoknak és szülőknek a döntésben.
| 2022. dec. 9. péntek 15:38 | Keszthely
A felső tagozatos diákok elméleti és gyakorlati tájékoztatást is kaptak a szakképzésről.
| 2014. dec. 16. kedd 09:32 | Keszthely
Pályaválasztás előtt álló általános iskolások pillanthattak be a VSZK szakmai oktatásának titkaiba.
| 2019. jan. 8. kedd 17:36 | Sármellék
A Sármelléki Általános Iskola diákjai ismerkedhettek a keszthelyi tankerület szakképzési palettájával.
| 2015. nov. 5. csütörtök 15:01 | Keszthely
Testközelből ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt álló diákok a szakmákkal.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.