A mákos töltelékhez a cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadjuk a tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen föl nem olvad (nem szabad karamellizálni!). Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük. A diós tölteléket ugyanígy készítjük el.
Az almáshoz az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kis kockákra vágjuk, fazékba rakjuk a cukorral együtt, és gyakran kevergetve főzni kezdjük. Amikor az alma puhulni kezd (5-6 perc), belekeverünk 1/2 csomag vaníliás pudingport, és tovább keverjük, amíg az almalé el nem párolog, és a keverék sűrűsödni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt 1/2 csomag pudingport, de azzal már nem főzzük tovább. Ez a pudingpor a sülés közben „fő meg”. Ezt a tölteléket is kihűtjük.
Két palacsintát kiterítünk úgy, hogy negyed részben fedjék egymást. Egyféle tölteléket egy csíkban a palacsinták közepébe halmozunk, aztán körbetekerjük a palacsintával. A többi két-két palacsintát más ízű töltelékkel töltjük meg ugyanígy. Végül három, különböző töltelékű hosszú, vastag palacsintát kapunk.
Az első réteslapot konyharuhán kiterítjük, vékonyan megkenjük tejföllel, befedjük egy másik réteslappal, azt is megtejfölözzük, még egy réteslap, majd még egy vékony réteg tejföl következik. Az egyik töltött palacsintát a réteslapok egyik végébe fektetjük. Mellé szorosan egy másik palacsintát. A kettő tetejére középre a harmadikat. A konyharuhát óvatosan megemelve a palacsintákat szorosan belegöngyöljük a réteslapba. A föltekert rétest óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük. A tetejét vékonyan megkenjük tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A kész süteményt porcukorral megszórjuk.
Tipp: természetesen más tölteléket is használhatunk. Nálunk bevált még a dió + mák + meggy, a túró + meggy + dió, a túró + dió + barack kombináció is.
Hozzávalók
3 réteslap (kb. 40 x 40 cm-es)
6 palacsinta
2-3 evőkanál tejföl
porcukor
a mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák
15 dkg kristálycukor
csipetnyi őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (kihagyható)
1 dl tej
a diós töltelékhez:
30 dkg darált dió
15 dkg kristálycukor
csipetnyi őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (kihagyható)
1 dl tej
az almás töltelékhez:
1/2 kg alma
10 dkg cukor
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
Forrás:recept-oldal.hu