Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Palacsintás rétes
2013. okt. 15. kedd |
Palacsintás rétes
Palacsinta és rétes házasságából "született" a palacsintás rétes, ami laktató és látványos sütemény.

A mákos töltelékhez a cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadjuk a tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen föl nem olvad (nem szabad karamellizálni!). Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük. A diós tölteléket ugyanígy készítjük el.

Az almáshoz az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kis kockákra vágjuk, fazékba rakjuk a cukorral együtt, és gyakran kevergetve főzni kezdjük. Amikor az alma puhulni kezd (5-6 perc), belekeverünk 1/2 csomag vaníliás pudingport, és tovább keverjük, amíg az almalé el nem párolog, és a keverék sűrűsödni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt 1/2 csomag pudingport, de azzal már nem főzzük tovább. Ez a pudingpor a sülés közben „fő meg”. Ezt a tölteléket is kihűtjük.

Két palacsintát kiterítünk úgy, hogy negyed részben fedjék egymást. Egyféle tölteléket egy csíkban a palacsinták közepébe halmozunk, aztán körbetekerjük a palacsintával. A többi két-két palacsintát más ízű töltelékkel töltjük meg ugyanígy. Végül három, különböző töltelékű hosszú, vastag palacsintát kapunk.

Az első réteslapot konyharuhán kiterítjük, vékonyan megkenjük tejföllel, befedjük egy  másik réteslappal, azt is megtejfölözzük, még egy réteslap, majd még egy vékony réteg tejföl következik. Az egyik töltött palacsintát a réteslapok egyik végébe fektetjük. Mellé szorosan egy másik palacsintát. A kettő tetejére középre a harmadikat. A konyharuhát óvatosan megemelve a palacsintákat szorosan belegöngyöljük a réteslapba. A föltekert rétest óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük. A tetejét vékonyan megkenjük tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A kész süteményt porcukorral megszórjuk.

Tipp: természetesen más tölteléket is használhatunk. Nálunk bevált még a dió + mák + meggy, a túró + meggy + dió, a túró + dió + barack kombináció is.

Hozzávalók
 3 réteslap (kb. 40 x 40 cm-es)
 6 palacsinta
 2-3 evőkanál tejföl
 porcukor
a mákos töltelékhez:
 30 dkg darált mák
 15 dkg kristálycukor
 csipetnyi őrölt fahéj
 1/2 citrom reszelt héja
 5 dkg mazsola (kihagyható)
 1 dl tej
a diós töltelékhez:
 30 dkg darált dió
 15 dkg kristálycukor
 csipetnyi őrölt fahéj
 1/2 citrom reszelt héja
 5 dkg mazsola (kihagyható)
 1 dl tej
az almás töltelékhez:
 1/2 kg alma
 10 dkg cukor
 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

Forrás:recept-oldal.hu

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Vonyarcvashegy
Második alkalommal szervezték meg a jótékonysági fesztivált Vonyarcvashegyen.
| 2023. máj. 2. kedd 18:32 | Vonyarcvashegy
Több, mint háromezer palacsinta fogyott el az első vonyarcvashegyi jótékonysági palacsinta fesztiválon.
| 2019. máj. 1. szerda 18:47 | Balatongyörök
12 csapat kínálta a legkülönfélébb ízekben és formában az édes és sós finomságokat.
| 2018. ápr. 30. hétfő 17:09 | Balatongyörök
Új helyszínen, a strandon várták a vendégeket, akik tíz csapat sós-édes töltött lepényeit kóstolhatták.
| 2016. máj. 6. péntek 06:14 | Balatongyörök
Számtalan féle palacsintával készültek az ötödik alkalommal megrendezett balatongyöröki Palacsintaünnepre
XI. Évfolyam 7. Szám
Megjelenés: 2025. április 11.
00:00
Képújság
06:00
Sporttárs
06:34
Hargita TV
06:54
BMM
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2025
08:15
Hargita TV
08:33
Göcsej Filmfesztivál
08:59
Göcsej Filmfesztivál
09:00
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.