Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Negyvenhat halászra emlékeztek Vonyarcvashegyen
2023. aug. 7. hétfő | Vonyarcvashegy
Negyvenhat halászra emlékeztek Vonyarcvashegyen
Hétvégén rendezték a 40 halász emléknapot Vonyarcvashegyen. A legenda szerint csaknem 300 évvel ezelőtt 40 halász menekült meg a Balaton rianás szakította jégéről, hatan pedig hullámsírba vesztek. A túlélők építették a Szent Mihály-kápolnát, mely hazánk egyetlen fogadalmi halászkápolnája.

A 40 halász emlékhelynél Osvald Bálint, a Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte a megemlékezőket és mondta el Szí Árpád versét. A település minden évben megemlékezik a csaknem háromszáz évvel ezelőtti eseményről. Bakonyiné Varga Ágnes helyi lakos így látja: "Meghatározó hely a 40 halász emlékmű, és az utána épült templom a falu életében. Ha ilyen kötődések és ilyen hagyományok vannak, akkor van miért összegyűlni és van miért ápolni a múlt értékeit."

Az emlékhely a Szent Mihály kápolna felé vezető meredek út mellett található. 1729 telén negyvenhat halász került bajba a Balaton jegén. Istenhez könyörögtek, templomot ígérve. Közülük negyvenen menekültek meg a biztos halál elől. "Megtartották a fogadalmukat. A fejükön, a vállukon hordták fel az építőanyagot. A hit, a fogadalom ereje megsokszorosította. Én úgy érzem, hogy mi a soron következő és még a soron következő nemzedék mindig megemlékezzen erről, mert ez a kis kápolna, amelyik évszázadok során főnixként mindig újjá és újjá tudott épülni, ez az itteni emberek értékmegőrző eredménye és produktuma" - így fogalmazott a Szent Mihály Egyesület elnöke, Dallos Georgina.

A Szent Mihály kápolna Vonyarcvashegy egyik legjelentősebb büszkesége. A fogadalmi épületet a megmenekülő halászok az egykor itt álló, romos vár helyére építették. A kápolna környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre, a Balatonra, a „tanúhegyekre”.

Az emlékhelyet Kerekes Zoltán plébános áldotta meg, majd koszorúkat helyeztek el. A település vezetője, Pali Róbert polgármester arra világított rá: bár az emlékhely nevében negyven halász szerepel, nem szabad elfeledkezni a hősi halált halt hat halászról sem. Így folytatta: "Ők nem engedték el a halászhálót, a kerítőhálót, az úgynevezett gyalomot; hiszen az akkora érték volt, mint az egész falu összességében, ami értéket tudott összerakni. Ezért ez az ő emlékük. A hat halászról próbálunk a mai nap megemlékezni. Az összetartozásról, összefogásról, és előtérbe állítani a tudásmegosztást."

A megemlékezés a Szent Mihály kápolnában folytatódott, ahol Kerekes Zoltán plébános celebrált szentmisét; majd egy koncerttel zárták a programot.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2022. aug. 8. hétfő 17:20 | Vonyarcvashegy
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
| 2021. aug. 10. kedd 14:11 | Vonyarscvashegy
Hálóhúzással és strandszínházzal emlékeztek meg a 40 halászról Vonyarcvashegyen.
| 2020. aug. 3. hétfő 15:47 | Vonyarcvashegy
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
| 2024. máj. 2. csütörtök 19:15 | Révfülöp
Kiosztották az Év Balatoni Háza 2023 díjait.
| 2023. aug. 22. kedd 17:20 | Vonyarcvashegy
Több pályázat, kormányzati segítség, a Főegyházmegye támogatása és a hívek adományaiból renoválják.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:00
Szignatúra
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.