Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Ponty és dévérkeszeg is akadt a halászhálóba
2021. aug. 10. kedd | Vonyarscvashegy
Ponty és dévérkeszeg is akadt a halászhálóba
Ismét sikeres volt a halászat Vonyarcvashegyen. A strandolók hálójába ponty és dévérkeszeg is akadt. A településen a hétvégén szervezték meg a 40 halász emléknapját, amelynek egyik legkedveltebb programja a hálóhúzás, amely a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. közreműködésével valósult meg. Emellett – immár második alkalommal – strandszínházi találkozót is tartottak.

Az idén is nagy népszerűségnek örvendett a halászháló húzás Vonyarcvashegyen. A település strandján nagyon sokan vállalkoztak arra, hogy kipróbálják ezt a régi halfogási módszert. A háló szakszerű kiszórása után a szakemberek útmutatásai alapján kezdődött meg a munka. Az egyáltalán nem könnyű feladatot minden évben sokan teljesítik, vannak, akik már törzsvendégek a rendezvényen.           

„Nekünk minden évben ez hagyomány, úgyhogy családilag idejárunk a vonyarci strandra. Nagyon szeretjük ezt a programot, két lányom van és nagyon szeretjük ezt a hálóhúzást – mondhatjuk így is – és mindig találunk is a hálóban halakat. Úgyhogy ez nagyon nagy élmény a gyerekeknek.” - mondta egy résztvevő, Kovács Zoltán.

Vonyarcvashegyen évtizedek óta megemlékeznek arról a 40 halászról, akik a legenda szerint 1729-ben megmenekültek a Balaton jegéről. Az esemény mára már 3 napos rendezvénnyé nőtte ki magát. Ez a program a 2013-ban megszűnt balatoni halászatnak is emléket állít. A munka közben a vendégek számos érdekességet megtudhattak erről a halfogási módszerről és a háló sajátosságairól is.      

„Ezeknek a hálóknak a sajátossága az lenne, hogy majdnem cseppszerűen körbezár egy területet. A háló közepén van egy zsák, és a funkció az lenne, hogy a háló, mint egy fal, megtereli a háló közben lévő halakat, és ebbe a zsákba bekerül.” - tájékoztatott Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. horgászati igazgatója.

Az idén is sikeres volt a vonyarcvashegyi halászat, hiszen több pikkelyes is a hálóba akadt. Egy pontyot és több dévérkeszeget is fogtak a vállalkozó szellemű strandolók. Vonyarcvashegy számára fontos a hagyományok ápolása, így évről évre felelevenítik a halászok legendáját.

„Megmenekült 40 halász. 6 halász a habok áldozatává vált, ők nem engedték el a hálót, ami akkor drágább volt. Az a háló nagyobb értéket képezett, mint a falu egész vagyona, és ők ebbe belekapaszkodtak. Tehát igazából annak a 6 halásznak az emlékére van ez az ünnepség. Annak a keretén belül minden évben megünnepeljük az itt élőkkel, illetve az ide látogató kedves turistákkal, vendégekkel.” - emelte ki Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

A hálóhúzást követően a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar szórakoztatta a közönséget. A tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén is megszervezték a strandszínházi találkozót. A programon három napon át láthatott különböző előadásokat a közönség.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

| 2023. aug. 7. hétfő 14:16 | Vonyarcvashegy
A legenda szerint csaknem 300 évvel ezelőtt 40 halász menekült meg a Balaton rianás szakította jégéről.
| 2022. aug. 8. hétfő 17:20 | Vonyarcvashegy
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
| 2020. aug. 3. hétfő 15:47 | Vonyarcvashegy
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
| 2023. ápr. 18. kedd 18:11 | Keszthely
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja kapcsán látogatták meg a keszthelyi zsinagógát.
| 2022. feb. 25. péntek 16:39 | Keszthely
Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.