Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Grillezzenek a vegák is!
2013. jún. 27. csütörtök | Belföld
Grillezzenek a vegák is!
Grillezéshez gyakorlatilag minden zöldség jól használható, az egyetlen, ami limitálj a dolgot, hogy ráfér-e a sütőre – jelöli ki a zöldséggrillezés határait a Professional Chef kézikönyv. Ezen kívül bármi mehet, és bármit érdemes kipróbálni.

A zöldségfélék az egyedüli ételcsoport, aminek pozitív hatásait még nem vétózták meg újabb és újabb tanulmányok, kisérletek vagy szakvélemények, bár az mindenki által elfogadott, hogy a legtöbb zöldség nyersen a legegészségesebb. Ezt követi a párolás majd a grillezés (de csak akkor, ha nem ég meg az étel). A grillezett zöldségek fogyasztása tehát egy remek és gyors megoldás ahhoz, hogy a napi vitaminbevételünket növeljük, a derékbőségünket viszont csökkentsük. Ráadásul roppant egyszerűen elkészíthető, még kezdők számára sem kihívás.

Alapanyagok

Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, kápai paprika, chili, fokhagyma, vörös-lila-póré-salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek se macerás pácolást, se sok időt a grillen. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa – ezeket azonban érdemes félig vízben megfőzni, és utána a grillsütőn (vagy grill alatt) megbarnítani.

A grillezett zöldségeket többféleképpen lehet elkészíteni - a szabadban (faszenes vagy lávaköves grillsütőn); a konyhában, grill alatt a sütőben vagy grillserpenyőn.
A zöldségeket lehet önmagukban, csoportosan vagy nyárson grillezni. Némely zöldség még pucolást sem igényel – egyben, héjjal együtt mehetnek a grillre. Ilyen pl a hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, amelyek héját a grillezés után eltávolítjuk.

A zöldségeket nem szükséges bepácolni, csupán olajjal vékonyan megkenni, hiszen a jellegzetes ízt a grillezés adja – főleg a faszén – majd a grillezés után tovább lehet ízesíteni valami egyszerű öntettel. De akik pácolva szeretik, azoknak íme néhány pác és öntet grill zöldségekhez>>

Grillezett zöldségek készítése

Grillezett zöldség csíkok: A zöldségeket vágjuk fel falat vékony csíkokra vagy szeletekre –pl. a cukkínit, padlizsánt, batátát hosszában kb 1cm-es csíkokra, a paradicsomokat, paprikákat, édeskömény gumót félbe - majd egy ecsettel kenjük meg vékonyan olívaolajjal vagy a páccal. Parázson vagy alacsony lángon grillezzük kb 5 percig, vagy addig, amíg grillcsíkok keletkeznek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek kormosak! (Tipp: a padlizsánt grillezés előtt érdemes sós olajban kb 10 percig állni hagyni).

Zöldség nyársak: A zöldségeket vágjuk fel kb 3cm-es darabokra, kenjük meg a páccal vagy olajjal, majd egy előre beáztatott fapálcikákra (vagy fém nyársakra) tűzdeljük fel őket. Vigyázzunk arra, hogy olyan zöldségeket kombináljunk, amelyek grillezési ideje hasonló – pl cukkíni, mini-paradicsom, fokhagymagerezd, kaliforniai paprika, salotta hagyma. Félig főtt újburgonyát kombinálhatunk batátával vagy pasztinákkal (ezeket is érdemes először 2-3 percig vízben forralni) – préseljünk közéjük friss babérleveleket! Ismételten legyünk óvatosak, hogy a zöldségek ne legyenek szenesek!

Grillezett zöldségek sütőben: Télen, vagy ha nincs lehetőségünk nyáron al fresco grillezésre, a konyhai sütőben is grillezhetünk – nyársakat is, bizonyos zöldségeket önmagukban is – de talán érdemesebb több zöldségfélét összevágni (közepes szeletetekre, darabokra), és egy tepsiben grill alatt megsütni, vagy sült zöldségeket készíteni. Ebben az esetben öntsünk a zöldségekre több olajat (amit a sütés után leszűrünk, és salátaöntetként használunk. (Tipp – ha adunk egy chili paprikát (félbe vágva) a zöldségekhez, nagyon pikáns lesz a zöldségek íze!). Ehhez a változathoz a fent említett zöldségek mellett még alkalmas (egészben) a bébi kukorica, bébi cukkíni is. Paradicsomot mellőzzük, vagy csak az utolsó 5-10 percre tegyük a grill alá. A grillezés ideje a sütőtől függ – de kb 15-20 perc.

Grillezett zöldségek felhasználása:
Köretként – kimondottam passzol egyéb grill ételek mellé, de sült húsokhoz, halakhoz is. Tálaljuk natúron, vagy grill öntettel lelocsolva.
Szendvicsekbe – hidegen, melegen nagyon finom töltelék lehet, főleg mediterrán jellegű szendvicsekbe (pita, ciabatta, focaccia etc).
Pizza feltétkent – különleges ízt adhatunk a pizzának, különösen egy egészséges pizzának.
Salátákhoz - a grillezett zöldségeket daraboljuk fel, majd adjuk hozzá tésztához, kuszkuszhoz vagy zöldsalátalevelekhez, vagy csupán öntsük le egy egyszerű saláta öntettel
Mártogatósként – a grillezett zöldségeket egy robotgéppel turmixszoljuk össze, adjunk hozzá olívaolajat, citromlevet és egy préselt fokhagymát. Isteni finom mártogatós, amit szendvicskrémként is használhatunk!
Zöldséges ételekhez – a grillezett zöldségeket tovább módosíthatjuk, pl paradicsomszósszal vagy tejszínnel öntsük le, és szórjuk meg reszelt sajttal majd a grill alatt pirítsuk meg – de azok, akik diétáznak vagy fogyókúráznak, csakis zsírszegény sajtot és joghurtot használjanak!
A grillezett zöldségek egy remek étel méregtelenítésre is (pl barnarizzsel párosítva), de figyeljünk arra, hogy a a zöldségek ne legyenek túlgrillezve.

A grillezésnél vigyázzunk, nehogy így járjunk:

Grillezett cukkini és mozzarella saláta
A következő grillezett cukkini és mozzarella saláta egy pisztáciás öntettel lesz különleges, amely fantasztikus lehet ünnepi vagy vendégváró alkalmakra. Ráadásul gyorsan és egyszerűen összedobható..

Hozzávalók
1 db buffalo mozzarella
1 db cukkini
2 db pita kenyér
2 nagy maréknyi vegyes rukkola és vizitorma saláta
2 csipetnyi szárított chili pehely
kb 1 ek olívaolaj
Öntethez: 1 ek olívaolaj, 1 ek aprított pisztácia bél (natúr), fél ek fehérborecet, fél tk méz, fokhagyma só, bors

Elkészítés
A cukkini végeit levágjuk, majd zöldségpucolóval csíkokra “hámozzuk”. Az olajjal lelocsoljuk, majd forró grillserpenyőben 1-2 percig átsütjük.
Közben az öntetet kikeverjük.
Két tányérba szórjuk a megmosott és lecsepegtetett saláta leveleket, majd ezekre kiszedjük a cukkini csíkokat.
A pita kenyeret megkenjük kevés olajjal, a grill serpenyőben mindkét oldalon kissé csíkosra sütjük. Hűlni hagyjuk, négy darabra felszeleteljük, majd a saláta közé dugdossuk.
A mozzarellát lecsepegtetjük, cafatokra bontjuk, elosztjuk egyenlően a két tányéron.
Chili pehellyel megszórjuk, majd az öntettel lelocsoljuk.
Langyosan tálaljuk.

Padlizsános spagetti
A következő padlizsános spagetti maximum 15 perc alatt elkészíthető, így ideális rohanós vagy lustálkodó napokra. Továbbá megfelelő tésztával készítve egészséges és diétás is lehet.

Hozzávalók
35 dkg spagetti
2 kisebb padlizsán
1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 kis maréknyi mentalevél
5 paradicsom vagy kb 10 db koktél paradicsom
5 dkg rukkola

Elkészítés
A tésztát a csomagoláson található utasítás alapján enyhén sós vízben megfőzzük.
A padlizsánokat fél centi vastagra felszeleteljük.
Grill serpenyőt kicsit kiolajozunk, felforrósítunk, ebben a padlizsán szeleteket mindkét oldalon átgrillezzük. Kicsit pihentetjük, majd csíkokra vágjuk.
A paradicsomokat gerezdekre vagy félve vágjuk. A mentát felaprítjuk.
Egy tálalóba öntjük az olajat, belepréseljük a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsom darabokat, padlizsán szeleteket és az aprított mentát.
A tésztát lecsepegtetjük, majd elkeverjük a zöldségekkel.
Sózzuk, borsozzuk, és közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a rukkolát.
Melegen tálaljuk.

Krumplisaláta grillezett zöldségekkel
A krumplisaláta grillezett zöldségekkel recept ideális nyári saláta. Színes hozzávalók és egy egyszerű öntet elegendő is. A szeletelt zöldségek grillezése grillserpenyőben kissé munkaigényes, de megéri a fáradtságot..

Hozzávalók:
70 dkg krumpli
2 kisebb (színes) cukkini
1 padlizsán
1 piros paprika
3-4 sampion gomba
2 db paradicsom vagy maréknyi koktélparadicsom
8 ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
só, őrölt bors
kakukkfű

Elkészítés:
A krumplit főzzük meg (ne főzzük szét!). Hagyjuk kihűlni. Utána hámozzuk meg, vágjuk fel nem túl vékony szeletekre. Egy lapos tál aljára fektessük a szeleteket szorosan egymás mellé egy alsó réteget képezve (enyhén sózhatjuk).
A cukkinit, paprikát, padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra papír kéztörlővel. A cukkinit és a padlizsánt vágjuk szeletekre. A kimagozott paprikát vágjuk nyolc részre. A padlizsán szeleteket sózzuk meg és tegyük papír kéztörlőre. A gombát pucoljuk meg és vágjuk vastagabb szeletekre (ha kicsi, esetleg csak félbe).
Egy grillserpenyőben forrósítsunk meg 1-1 ek olajat és adagokban grillezzük meg az előkészített zöldségeket (a padlizsánról itassuk fel a sós levet sütés előtt). A kész zöldséget tegyük át tányérra, majd ha mindegyik zöldség megsült, fektessük dekoratívan a krumpliszeletekből készített alsó rétegre (a sült zöldségek szaftja átjárja majd a krumplit is).
Az öntethez keverjünk el 3 ek olajat az ecettel, ízesítsük sóval, borssal. Locsoljuk a zöldségekre.
Végül dekoráljuk a salátát szeletekre vágott paradicsommal és szórjuk meg a friss kakukkfű levelekkel. Azonnal, vagy rövid pihentetés után fogyasszuk.

Forrás: origo.hu

 

| 2013. júl. 2. kedd 18:07 | Belföld
Itt a nyár, nincs is jobb mint a barátokkal és a családdal az egész napot a természetben tölteni.
| 2024. júl. 24. szerda 19:15 | Keszthely
Bőséges a választék a standoknál, a külföldiek és a magyarok is keresik a hazai terményeket.
| 2022. aug. 3. szerda 15:33 | Keszthely
A termelők azonban küzdenek a szárazsággal, öntözéssel, takarással próbálnak túlélni.
| 2021. dec. 22. szerda 14:42 | Keszthely
A Keszthelyi Piac is készült a karácsonyra. Szinte minden megtalálható, ami az ünnepkörhöz szükséges.
| 2021. aug. 4. szerda 19:08 | Keszthely
Magasak a zöldség- és gyümölcsárak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.