Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Folyamatosan próbálkoznak az online csalók
2023. aug. 23. szerda | Keszthely
Folyamatosan próbálkoznak az online csalók
Folyamatosan próbálkoznak a csalók az online térben. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja, ha ismerjük a legjellemzőbb elkövetési módszereket. Így a gyanús jeleket észlelve kevésbé dőlünk be a bűnözőknek.

Még mindig népszerű az úgynevezett csomag érkezett módszer a csalók körében. Általában SMS-ben értesítik a felhasználót, hogy az x azonosítószámú csomagot visszaküldik, ha azt nem veszik át a mai napon a leadási ponton. Erről egy linken lehet tájékozódni. Erre kattintva azonban az adatainkat lophatják el egy applikáción keresztül. Mivel egyre több a csomagrendelés, mindenképpen fenntartással kell kezelni az ilyen üzeneteket. Gyakori eset még mindig a bankoktól kapott e-mail vagy hívás is.

„Azzal a módszerrel hívják fel a gyanútlan áldozatokat, hogy a bank gyanús utalást észlel és ennek az ürügyén jutnak hozzá az adatokhoz. Mindig felhívom a figyelmet arra, hogy a bank soha semmilyen körülmények között telefonon nem kér adategyeztetést, pláne nem kéri a bankszámlaszámunkat és nem kéri a bankkártya számunkat, illetve a cvc kódunkat. Ezt mindig csak személyes megjelenés esetén kell tisztázni.” - mondta el Tóth László Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Alosztály alosztályvezetője.

Az egyenruhások arra is felhívják a figyelmet, hogy az internetes vásárlások alkalmával is óvatosnak kell lennünk, hiszen egyre többször fordul elő, hogy ezeknél is átverhetnek bennünket. Sokszor másolják ugyanis az oldalakat, így elsősorban mindig le kell ellenőrizni, hogy azon a honlapon vagyunk-e, amit szerettünk volna megnyitni.

„A másik, amire nagyon oda kell figyelnünk, ez megint csak a vásárlásokhoz kapcsolódóan, hogy a különböző használtcikkeket árusító oldalakon, hogyha nem körültekintően tesszük meg a vásárlást, akkor elvihetik az adatainkat és akár a teljes bankszámlánkon szereplő összegtől megszabadítanak. Mindig maradjunk az alkalmazáson belül, sohase egy küldött linken keresztül csatlakozzunk rá és mindig legyünk nagyon-nagyon körültekintőek. És figyeljünk arra is, hogy a bankszámlánkon elkülönítve tároljuk a megtakarításunkat.” - tette hozzá az alosztályvezető.

Az átverő e-maileknél érdemes ellenőrizni a feladót. Gyanús lehet, ha az aktuális év száma szerepel benne. Ha egy hivatalosnak tűnő levél fejlécében egyszerre több szervezet is szerepel, az is árulkodó jel lehet. Ne higgyünk a fenyegetéseknek, sürgetéseknek, a pontatlan, helyesírási hibákkal teli fogalmazás pedig szintén mutathatja, hogy nem igaz annak tartalma. A kibercsalókra nem könnyű rábukkanniuk a rendőröknek, azonban a nyomozók többször állítottak már elő gyanúsítottakat. A csalókra akár börtönbüntetés is várhat. Fontos, hogy amennyiben mégis áldozattá válunk, kérjünk segítséget a 112-es segélyhívószámon.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 29. szerda 18:08 | Keszthely
Csak megbízható helyről szerezzük be a termékeket és minden esetben legyünk inkább gyanakvóbbak.
| 2023. feb. 23. csütörtök 15:33 | Keszthely
Az erdészeteknél folyamatos az ellátás, így érdemes őket felkeresni, ha tűzifára van szükségünk.
| 2021. dec. 16. csütörtök 18:07 | Keszthely
Éveken keresztül vállalkozások és magánszemélyek villanyóráit tekerték vissza Keszthelyen és környékén.
| 2020. már. 26. csütörtök 17:13 | Keszthely
Nem csak pénzt, hanem személyes adatot is lopnak, ezért minden esetben körültekintőnek kell lenni.
| 2019. dec. 11. szerda 11:14 | Keszthely
Külföldi sofőröktől kért illetéktelenül parkolási díjat egy keszthelyi férfi.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.