Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Figyeljünk az online vásárlásokkor!
2023. nov. 29. szerda | Keszthely
Figyeljünk az online vásárlásokkor!
Kevesebb mint egy hónap múlva itt a karácsony. Az ünnep közeledtével egyre több csomagrendelést adnak le Magyarországon is, az online vásárlások adta lehetőségeket előszeretettel használják ki a csalók is. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy legyünk körültekintőek, csak megbízható helyről szerezzük be a termékeket és minden esetben legyünk inkább gyanakvóbbak.

Az internetes vásárlások aránya főként a COVID időszakában nőtt meg. A KSH adatai szerint míg 2011-ben a válaszadók 26,5 százaléka rendelt valamit online, addig 2020-ra ez már 65.7 % volt, tavaly pedig 74,3%-ra nőtt. Lehetőség van házhoz szállíttatni, de csomag- vagy postapontra, illetve csomagautomatába is kérhetjük a kézbesítést. Utóbbiból jelenleg az NMHH nyilvántartása szerint összesen 3300 db működik Magyarországon. Sok esetben lehetőség van a szolgáltatótól kapott előzetes értesítésben egy előre megadott linkre kattintva módosítást kérni. Azonban veszélyeket is rejthet ez magában. A csalók által ugyanis könnyen adathalász weboldalon találhatjuk magunkat.

„Az utóbbi időben megszaporodtak azok a fajta csalások, amikor valaki kap egy SMS-ben egy üzenetet, vagy bármilyen más e-mail-t mondjuk, amelyben azt írják neki, hogy csomagja érkezik, de sajnos nem tudják kézbesíteni, mert valamilyen fizetnivalója lenne még ezzel kapcsolatban és akkor megadnak egy linket, hogy oda kattintson és bele szokták azt is írni, hogy sürgős, mert különben vissza fogják küldeni. Ebben az esetben azért, akármennyire is azt írják, hogy sürgős, érdemes egy kicsit utánagondolni, hogy egyáltalán várunk-e bármilyen küldeményt.” - mondta el Ádám Szilveszter, az NMHH hírközlés-felügyeleti igazgatóhelyettese.

Ádám Szilveszter arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben érdemes a webshopok által küldött csomagazonosítókkal összehasonlítani a másik üzenetben kapott számot, ezzel is megelőzhető a baj. Az online térben azonban nemcsak ezzel a módszerrel próbálkoznak a csalók. A rendőrség hangsúlyozza, országosan nagy tételű kárt okoznak ezek a bűnözők annak ellenére, hogy számos helyen jelennek meg megelőző felhívások ebben a témában. A leggyakoribb átverés még mindig az, amikor bankok vagy energiaszolgáltatók nevében keresik fel a potenciális áldozatokat a csalók. Ebben az esetben azt kérik, hogy egy alkalmazást, általában az AnyDesk-et töltsünk le.

„Ezzel tulajdonképpen egy távoli hozzáférést biztosítunk a gépünkhöz és utána azt kell tennünk, hogy be kell jelentkeznünk a bankszámlánkra. Le kell okézni egy jövő SMS-t vagy egy engedélykérést és onnéttól fogva tulajdonképpen a szemünk láttára fosztanak ki minket. Itt több millió forintos kártételek is vannak. Nagyon gyakori a 20 millió fölötti, sőt Zalában volt egy 29 millió kártétel, de volt 13, 10 milliós, 5-6 milliós. És sajnálatos módon a pár százezres tételek azok napi szinten itt Zala megyében is.” - hívta fel a figyelmet Tóth László a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Alosztályánakl vezetője.

Tóth László figyelmeztetett, hogy az apróhirdetéses oldalakon is számos esetben történik bűncselekmény, hiszen áloldalakra is át tudják irányítani a gyanútlanokat. De előfordulhat az is, hogy a hirdetésre jelentkező állítja, hogy átvállalja a szállítást, melynek jóváhagyásáról küld el linket. Ezen is kérik a bankszámlaadatokat. A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy minden esetben  arra irányulnak ezek a megtévesztések, hogy az adatainkhoz jussanak hozzá az illetéktelenek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 23. szerda 17:46 | Keszthely
Az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja, ha ismerjük a legjellemzőbb elkövetési módszereket.
| 2023. feb. 23. csütörtök 15:33 | Keszthely
Az erdészeteknél folyamatos az ellátás, így érdemes őket felkeresni, ha tűzifára van szükségünk.
| 2021. dec. 16. csütörtök 18:07 | Keszthely
Éveken keresztül vállalkozások és magánszemélyek villanyóráit tekerték vissza Keszthelyen és környékén.
| 2020. már. 26. csütörtök 17:13 | Keszthely
Nem csak pénzt, hanem személyes adatot is lopnak, ezért minden esetben körültekintőnek kell lenni.
| 2019. dec. 11. szerda 11:14 | Keszthely
Külföldi sofőröktől kért illetéktelenül parkolási díjat egy keszthelyi férfi.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.