Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Küzdelem az ünnepi lakomák után
2019. jan. 7. hétfő | Keszthely
Küzdelem az ünnepi lakomák után
Bár már napokkal vagyunk az ünnepek után, mégis sokan szenvednek a túlevéstől. December végétől január elejéig sokkal több a családi lakoma. Az ünnepek nem a diétáról szól. Hogy a nagy lakomák után a szervezetet egyensúlyba hozzuk érdemes dietetikus tanácsát is kikérni. A Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodáját is naponta keresik fel tanácsért az emberek.

A táplálékpiramison magyarázta el az egészséges táplálkozást Soós Eszter dietetikus az Egészségfejlesztési Irodába betérőknek ünnepek után. A szakember azt mondja, hogy a zöldségek, gyümölcsök és gabonaféléket mellett a hüvelyesekből is többet kellene ennünk, mert nem csak táplálékforrásban hanem rostokban is gazdag ételek csak azt követően a fehérjéket és a húsokat. Az év minden napján kellene figyelnünk az étkezésre. De különösen az ünnepek okoznak az embereknél túlevést.  A karácsonyi menühöz sütemények és beigli is az asztalra kerül. Válogatás nélkül mindent megkóstolunk, nem számolva a következményekkel. S ha már lényegesen többet ettünk  érdemes megkérdezni egy dietetikust, hogyan tudunk segíteni a plusz kilókon és a rossz közérzeten.

"Meg kell kímélni az emésztőrendszerünket, amit megterheltünk. Ugyanúgy mint bármi mással. Ha egy kicsit túl dolgoztattuk akkor pihentetni kell. Nem is az a baj amiket eszünk, Karácsonykor és az ünnepekkor, hiszen ezek természetes ételek, otthon készítjük őket, hagyományos ételek. Csupán a mennyiséggel van probléma ill. nagyon sok kombinációt használunk. Eszünk zsíros, eszünk cukros, fűszeres, fehérjében dús ételeket, növényi ételeket, állati ételeket és ezekből nagy adagot. Semmivel sem lenne probléma ha egy kicsit kisebb mennyiségben ill. különválasztva fogyasztanánk."-hangsúlyozta a dietetikus.

Több ember január első napjaiban állapotfelmérést iktatott be  az Egészségfejlesztési Irodába. Fontosnak tartják az egészséges életmód követését. Így van a kérdéssal Fellner Tamásné is, de az ünnepi menüsornak ő sem tudott ellenállni.

"Karácsonykor túlevés volt és kevesebb mozgás. Finomakat főztem és kóstolgattam, ettem is. Süteményekből ilyenkor az ember nem nagyon ismer határt, ott vannak a szaloncukrok. Aztán a hús mellé nem mindig saláta volt hanem köret. Úgy éreztem, hogy a cipőmet nem olyan könnyen húzom fel, azért jöttem egy állapotfelmérésre, sajnos bebizonyosodott, hogy túlevés volt kevesebb mozgással. Igazából más gondot nem érzek."-mondta Fellnerné.

 Fontos, hogy ne próbáljuk minden hibánkat koplalással kompenzálni. A plusz kilók leküzdéséhez nem szabad drasztikus fogyókúrába kezdeni a szakemberek szerint. Újra be kell iktatni a mindennapokba a mozgást és az étkezésnél a mennyiségre és a minőségre egyaránt figyelnie kell.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2021. júl. 29. csütörtök 13:35 | Vonyarcvashegy
Zamatos borok, ízletes falatok, kézműves kirakódóvásár, gyermek-foglalkoztató a "Boros Forgatagon".
| 2019. nov. 12. kedd 19:02 | Keszthely
Hosszú évek óta ismét van Keszthelyen önkiszolgáló étterem.
| 2018. aug. 7. kedd 10:05 | Keszthely
Szülők, gyermekek töltöttek el egy napot az egészséges életmód jegyében a bölcsődében.
| 2017. jún. 13. kedd 10:16 | Balatongyörök
A negyedik bográcsos főzőversenyre várták a csapatokat Balatongyörökön.
| 2015. júl. 6. hétfő 12:36 | Keszthely
Újholdkor a hiedelmek szerint érdemes új dolgokba kezdeni, mert energiáink olyan lökést kapnak, amellyel az előbbre jutás szándéka erősödik bennünk.S e napon érdemes részt venni a Keszthelyi Halászcsárda különleges „koncert-vacsoráján”, ami július 16-án, újholdkor lesz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.