Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szakmákról kicsiknek és nagyoknak
2019. jan. 8. kedd | Sármellék
Szakmákról kicsiknek és nagyoknak
Hagyományteremtő szándékkal szerveztek pályaorientációs napot Sármelléken. A rendezvényen a megye több oktatási intézménye mutatkozott be nem csak a felső, hanem az alsó tagozatos diákoknak is. A fiatalok testközelből nyerhettek betekintést a különböző képzésekbe, és számos dolgot maguk is kipróbálhattak. A keszthelyi tankerületben először szerveztek olyan pályaorientációs napot, ahol az intézmények az általános iskolában mutatták be képzéseiket.

A szociális gondozó és ápoló szakmáról is hallhattak a fiatalok a programon. Sármelléken nem csak a felső tagozatosok, hanem az alsósok is megismerkedhettek a különböző foglalkozásokkal, ők játékos formában leshettek be a szakmák rejtelmeibe. A kicsiknek az iskola több helyszínén kellett feladatokat megoldaniuk.

„Volt például a pincéres, az nekem nagyon tetszett, mert ott volt olyan, hogy mellényt kellett fölvenni és azt adogatni, meg tálcát vinni pohárral, és az nekem nagyon tetszett. Meg még voltunk a zsibongóban, ott voltak különböző feladatok, például puzzle.” - mondta a Sármelléki Általános Iskola egyik tanulója, Pálfalvi Luca.

A zalaegerszegi Munkácsy Szakgimnáziumban az autószerelés oktatását is szemléltették. A sármelléki iskolában a megye több oktatási intézménye is bemutatkozott. Az iskolák interaktív formában mutatták be a képzéseiket, a fiatalok sok mindent ki is próbálhattak. A diákok nagyon hasznosnak találták a programot.

„Testközelből is megismerhetem a különféle iskoláknak a képzéseit, hogy tartják az előadásokat, akkor mit tanítanak, miféle képzést adnak, és ez szerintem így tök jó.” - tette hozzá az iskola másik diákja, Hetesi Barnabás.

A középiskolák tanulói már gyakorlottan magyarázták az általános iskolásoknak az általuk tanult mesterség rejtelmeit. A fiatalok az intézmények mindennapjaiba is beavatták a sármellékieket, és azt is elmondták nekik, hogy miért érdemes szakmát tanulni.        

„Szerintem ezek a napok azért jók, mert így jobban belelátnak a szakmák rejtelmeibe úgymond. Jobban bele tudnak látni, hogy például mit csinál egy informatikus vagy jelen pillanatban egy fodrász, az asztalosok, szóval mindezt jobban átérzik, átélik.” - tájékoztatott Zobb Ádám, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulója.

Sármelléken először, hagyományteremtő szándékkal szervezték meg ezt a napot. A rendezvény célja, hogy segítse a fiatalok pályaválasztását, ugyanakkor fontosnak tartják azt is, hogy a diákok minél fiatalabb korban megismerjék a különböző szakmákat.           

„Jelen pillanatban mind a diákoknak, mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak még kevés ismerete van a valódi szakmákról, azaz - legyen ez építőipar, legyen ez gépipar vagy vendéglátás – hogy az egyes szakmák milyen kompetenciákat igényelnek, illetve magukban a szakmákban milyen tevékenységek folynak. Természetesen az a cél, hogy nem csak egy-egy alkalommal, hanem folyamatosan tájékoztassuk a diákokat arról, hogy az a szöveg, hogy egy jó szakma felér egy jó diplomával, az ne csak szlogen legyen, hanem valósággá is váljon.” - emelte ki Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A szakképzési centrum főigazgatója elmondta, a szakgimnáziumok és szakközépiskolák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyre több diák választja a szakmát is adó érettségit a gimnáziumi érettségi helyett.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Az erdész szakma iránt érdeklődőket várták a Nagymezőre.
| 2023. nov. 22. szerda 14:56 | Keszthely
Az esemény célja, hogy a munka világának minél szélesebb skálájával ismerkedjenek meg a diákok.
| 2023. okt. 29. vasárnap 15:23 | Alsópáhok
Az iskolák és a kamara is több fórumon segít a diákoknak és szülőknek a döntésben.
| 2023. okt. 5. csütörtök 16:07 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Ancsa-Molnár Beáta a Csány-Szendrey Iskola és AMI pályaorientációs felelőse
| 2023. ápr. 14. péntek 16:31 | Hévíz
Játékos, interaktív bemutatón népszerűsítik a szakács szakmát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.