Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Előadással és könyvbemutatóval emlékeztek
2019. jan. 23. szerda | Gyenesdiás
Előadással és könyvbemutatóval emlékeztek
Méltóképpen ünnepelték meg a Himnusz születésének napját, a Magyar Kultúra Napját Gyenesdiáson is. Az egykori keszthelyi akadémián végzett Csepinszky Béla megpróbáltatásokkal teli életéből született karikatúráit, fotókon keresztül a község életéből pillanatokat és a legújabb Gyenesdiási Antológiát is megismerhette az érdeklődő.

Gál Lajos polgármester emlékezett arra a napra mikor Kölcsey 1823-ban befejezte a Himnuszt. Magyar Kultúra Napján kiemelte, hogy ma már európai kultúra sem létezik magyar kultúra nélkül. A településen minden évben január 22-én a  jeles napon állítják ki azokat a fotókat a nagyközönség elé, amelyek megmutatják az előző év aktív gyenesdiási kulturális életet. A közösség erejét, fontosságát mutatják meg.

"Visszatekintünk,hogy mennyi sok program, mennyi rendezvény köszönhető az itteni közösségek, civil szervezeteknek és mindig azok ma mosolygós arcok köszönnek vissza akik örömmel teszik a magyar kultúra ápolásában mindazt amit a rendezvényekre elvisznek. Aktívak, a családjukban generációkon keresztül mutatóan próbálnak fémjelezni valamit, ami igazán gyenesdiási, ami vendégszeretetről szól, s egy kicsit talán az itt élő emberek kedvessége révén a gyenesdiási turizmusról is." -emelte ki az ünnepségen Gál Lajos polgármester.

Az idei ünnepi rendezvényen Dr. Csepinszky Béla előadásából ismerhették meg a jelenlévők édesapját, annak karikatúráit, aki már premontreis diákként is átható humorral rajzolt, akit elszólított a nagy háború kényszere Szerbiába, a doberdói frontra és Romániába. A fogolyévek alatti  szenvedések, torokszorító rajzai mellett emlékezett az aranydiplomás agrármérnök.

"Édesapám Keszthelyen járt gimnáziumba, mi több az akadémiára is.’ 14-ben behívták katonának. A gimnázium rajztanára annyira jó volt, hogy valamennyire megtanult rajzolni és amatőrként karikatúrákat rajzolt a család kedvére és mindenki kedvére akit meglephetett vele, úgyhogy ez a szenvedélye haláláig megmaradt." -mondta a nyugalmazott egyetemi tanár.

A Gyenesi Dalárda hőseinket idéző dalait követően mutatta be a szerkesztő Góth Imre Árpád, a harmadik Gyenesdiási irodalmi vers antológiát.

"Idén a harmatcseppek címet adtuk, nyolc szerző mutatkozik benne be, akik gyenesdiási kötődésűek. Vagy itt élnek, vagy pedig a munkájuk köti őket Gyenesdiáshoz. Azért kértük, hogy gyenesdiási szerzők legyenek, hogy így az ő gondolataikon keresztül megörökíthessük az ezredfordulóhoz közeli állapotot, hogy az emberek hogyan éreznek, hogyan szeretnek lakni Gyenesdiáson. A költők ugyanis mindig megbecsült részei voltak a társadalomnak, nagyon fontos volt, hogy ők hogyan mesélték el a mindennapokat." - adott tájékoztatást a szerkesztő.

A kultúra napján a Gyenesdiási Községházán tisztelegtek a Himnusz előtt, a háborúkban hazájukért harcoló magyarok előtt és köszönetet mondtak a lakosságnak is, a hagyományok és a kultúra ápolásáért.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 31. szerda 15:50 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola hagyományos hangversenyén a magyar kultúra napja állt a középpontban.
| 2023. jan. 20. péntek 17:54 | Keszthely
A Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola is csatlakozott az országos kezdeményezéshez.
| 2022. jan. 31. hétfő 10:04 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola hangversenyén a zongora tanszak zenészpalántái adták elő a darabokat.
| 2022. jan. 24. hétfő 14:19 | Gyenesdiás
A magyar kultúra napján fotókiállítást is nyitottak, ahol a település elmúlt egy éve elevenedett meg.
| 2022. jan. 21. péntek 16:47 | Keszthely
Az elismerést a magyar kultúra napjához kapcsolódva adták át pénteken a Balaton Színházban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:03
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:03
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.