Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megkezdődött a nádvágás
2019. feb. 15. péntek | Balatonszentgyörgy
Megkezdődött a nádvágás
Az idei tél is próbára teszi a nádvágókat a Kis-Balaton mellett. Az enyhe időjárás nem kedvez a munkának, mivel nem alakul ki jégréteg a sekélyebb részeken sem. Természetvédelmi okokból csupán február végéig lehet vágni a nádat, így a munka ennek ellenére elkezdődött.

Ezekkel a hatalmas, nagy kerekű járművekkel végzik a nád betakarítását. Az idei, ismételten enyhe tél miatt nem alakul ki jégréteg, így a munkát csak a sekélyebb részeken tudják elvégezni. A strapabíró géppel is csupán 30-40 centiméter vízmélységig lehet dolgozni. A zajjal járó tevékenységet a vadak tisztes távolból figyelik.

Vida Imre vállalkozása az egyike annak a két cégnek, akik jelenleg ezt a munkát végezhetik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén. Két hete kezdték meg a nád vágását. A tervek szerint ők 60-70 hektárnyit fognak kitermelni. A vállalkozó szerint a növény minősége tűrhető. A hideget hiányolja. "Nekünk is ugye ugyanúgy a jó idő maradt. Annyiból jó, hogy az emberek nem annyira dideregnek, csak a reggeli órákban, utána meg verőfényes napsütésben tudnak dolgozni - kivéve azt az egy-két napot, amikor nagyon rossz időjárás volt, akkor kényszerszüneten voltunk" - mondja a vállalkozó.

A nádvágó gép nem tud minden műveletet elvégezni: több ember közreműködése szükséges ahhoz, hogy a nád kévébe kötve a platóra kerülhessen. Ha már nem tudnak többet rápakolni, a parton lebillentik az összegyűjtött nádat. Összesen száztizenhat hektárnyi az a terület, amit a park területén le kell aratni. A vállalkozások számára szigorúak a környezetvédelmi előírások: például két éve már csak növényi alapú kötözőanyagot lehet használni.

Lovász Zsófia, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Keszthelyi Üzemmérnökségének területi műszaki referense elmondta: "A területen, magán a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer területén vízminőség-védelmi nád gazdálkodást folytatunk, melynek célja, hogy elősegítsük a nádas felújulását, megőrizzük minőségét és kiterjedését. Magán a fenéki tavon több, mint kétezer hektár nádas állomány található, melynek - szezontól függően - 6-7 százalékát arattatjuk le. Jelenleg a területen két vállalkozó dolgozik, akiknek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelniük - mind minőségi, mind pedig műszaki felkészültség szempontjából."

A nádvágóról lebillentett nádat először gúlákba állítják, majd egy Debrecenből érkező vállalkozás tisztítja meg. Ezután kerül a raktárakba. Többnyire a környező vállalkozások vásárolják meg a növényt. A megmaradó mennyiséget exportálják.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2015. ápr. 17. péntek 09:41 | Kis-Balaton
A Balaton Felvidéki Nemzeti Park Kis-Balaton tájegységén szerdán délután 5 körül kigyulladt a nádas.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
Különösen figyelni kell, ha mezőgazdasági járművet szeretnénk előzni.
| 2023. júl. 31. hétfő 17:53 | Keszthely
Sokakat érdekelt a Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, a gépek többségét ki is lehetett próbálni.
| 2023. júl. 20. csütörtök 16:30 | Keszthely
Aratáskor több mezőgazdasági jármű van a közutakon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.