Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 3D nyomtató: a Közgáz is pályázott
2019. máj. 29. szerda | Keszthely
3D nyomtató: a Közgáz is pályázott
Híradónkban múlt héten mutattuk be a Zöldmező utcai iskola sikeres indulását a Digitális Témahét 3D nyomtatóért zajló pályázatában. A Közgazdasági Szakgimnázium is pályázott, így az első fordulóban ők is kaptak egy nyomtatót. Ezt a második fordulóban elért sikerük esetén tarthatják meg. A feladat egy társasjáték megalkotása a berendezés segítségével.

Használati utasítás helyett egy kisfilm segítségével magyarázzák el a játékszabályokat a tanulók. A játéktáblául funkcionáló kocka papírból van, de néhány kellék kivételével mindent a 3D nyomtatóval készítettek el. A készüléket vezérlő szoftvert is az iskola egyik tanulója, Fehér Gergő Dorián programozta. Ezt mondta: "Először az interneten kerestünk egy 3D-s modellt, majd azt a nyomtatónak a programjában leszeleteltük, és utána kezdődött is a nyomtatás. Igazából most tanultam meg kezelni ezt a programot, de nem volt bonyolult, könnyen megtanulható, könnyű kezelni."

Ez egy társasjáték, amit nyolcan játszhatnak. A játékban irodalmi, földrajzi és egyéb kvízkérdésekre kell válaszolni. A kérdéseket QR kódban rejtették el, amit telefonos alkalmazással lehet kiolvasni. A kockán kívül kellenek a játékhoz cipő alakú bábuk, zsetonok, úgynevezett mezőstoppolók és különlegesen kialakított dobókockák. Ezeknek az alapból egyszínű kellékeknek a festését is az iskola egyik tanulója, Antal Zsüliett vállalta. "Igazából hatalmas segítségem volt, mert a tanárnő is ugye nagyon sokat segített abban, hogy milyen színeket válasszunk, és a 9-es lányok is nagyon sokat segítettek abban, hogy elkészítsük a cipőket. A cipőket úgy készítettük, hogy lakkspray-vel lefújtuk őket és a 9-es lányok pedig átrajzolták rajta a mintákat" - nyilatkozta a munkáról.

A Digitális Témahét pályázatának első fordulójában kapott 3D nyomtatót csak akkor veheti teljesen birtokba az iskola, ha a második fordulóban is sikeresek lesznek. Erre kellett elkészíteni egy egyedi játékot. Ez talán sikerült is, tudomásuk szerint hasonló termék nincs forgalomban. Az ötletadó Rozner-Horváth Katalin pedagógus volt. Így látja: "Próbáltunk egy olyan játékot megalkotni, amit a későbbiekben is tudunk használni. Tehát egy komplex, több tantárgyat érintő társasjátékot alkottunk meg. A filament, amit felhasználhatunk hozzá, az körülbelül egy kiló, és a projekt zárása után, június 20-áig a gyerekek bármit nyomtathatnak a maradék anyagból."

Ez a filament egy környezetbarát anyag, amiből még elég sok áll rendelkezésükre. A pályázat május végén zárul. Június elején, egy “Digitális Konferencia” keretén belül derül ki, maradhat-e a 3D-s nyomtató.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2016. feb. 2. kedd 16:59 | Keszthely
A végéhez közeledik a Balatoni Múzeum digitalizálási munkájának első, nagyobb szakasza.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Pályaválasztási tábort szervezett a Közgazdasági Technikum.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely
Közös szakmai napot tartott a marosvásárhelyi Transilvania Kereskedelmi Kollégium és a keszthelyi Közgáz.
| 2024. feb. 19. hétfő 19:15 | Keszthely
A Premontrei és a Közgazdasági Technikum második és harmadik helyen végzett a rangsorban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.