Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újraindul Keszthelyen a mezőgazdasági technikus képzés
2024. máj. 23. csütörtök | Keszthely
Újraindul Keszthelyen a mezőgazdasági technikus képzés
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Technikuma. A 2025-2026-os tanévben újraindul a mezőgazdasági technikus képzés Keszthelyen -– jelentették be. Az oktatásnak helyet adó iskolában tartottak sajtótájékoztatón.

Manninger Jenő Keszthely polgármestere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Keszthelyen már 1945 óta folyt mezőgazdasági szakképzés, a Nagyváthy iskola megszűnése után pedig most egy régóta dédelgetett álom válik valóra a technikus képzéssel. A térségi mezőgazdasági vállalkozók részéről is igény merült fel a középfokú végzettséggel rendelkező szakemberek foglalkoztatására. "Nagy a verseny- olyan értelemben, hogy fiatalok között is, hogy milyen jellegű tanulmányt tanuljanak, vagy középfokon mire képezzék magukat és az agrár nem tartozott az elmúlt időszakban, évtizedekben kifejezetten a népszerűek közé. Ugyanakkor az agrárium is megújult és olyan technikai tudásra van szükség- akár középfokon is, gépek kezelésére, digitális munkákra, ami érdekelheti a fiatalokat és nagyon érdekessé is tehetik az egyébként is természet közeli munkát. Úgyhogy tulajdonképpen egy megújult szellemiséggel lehet folytatni a múltat."- mondta  atájékoztatón a város polgármestere, Mannin ger Jenő.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részéről Szabó Károly kancellár kifejtette, hogy a helyi igényeket kiszolgáló képzés elindítása sikertörténet."Nyilvánvaló, hogy a városnak is –úgy gondolom, hogy az egyetemmel együtt – az iskolával együtt a gyerekeknek, a szülőknek is egy új lehetőség lesz. Ugyanis ha ezt a végzettséget megszerzik a diákok, mezőgazdasági technikus végzettséggel emeltszintű érettségit szereznek, egyenes útjuk lesz a Georgikon Campusra."

A  megyei szakképzési centrum a gazdász képzés újraindítását a kezdetektől támogatta."Óriási szerencsénk volt, mert az a közös gondolkodás,ami elindult az iskolával, az egyetemmel ill. a piaci szereplőkkel,az olyan szinten érett be.hogy az Agrárminisztérium másfél hónap után befogadta az elképzelésünket. Ami nem jellemző általában. Ez nagyon nagy siker volt számunkra."- adott tájékoztatást Vízlendvai Lászó a ZSZC főigazgatója.

Az agrár felsőoktatásban is nagy előrelépést eredményezhet a képzés elindítása."A szakközépiskola és az egyetem között ez egy olyan mérföldkő lehet, amivel a mezőgazdasági képzést jobban meg tudjuk erősíteni. Azt gondolom, hogy ezek a kérdések nagyon fontosak, hiszen egy tudásintenzív áldozattá vált a mezőgazdaság, ami azt jelenti, hogy olyan szakembereket képezzünk akár középfokon vagy akár egyetemi szinten, akik megállják a helyüket a termelésben is."- mondta Dr. Rózsa László campus-főigazgató.

A keszthelyi KÖZGÁZ a jövőben három szakma helyett négyet fog indítani."A következő tanév a felkészülés,így 2025/26-os tanévben kezdjük el, remélhetőleg 16 agrár technikus, mezőgazdasági technikus gólyával az oktatást."- nyilatkozott a KÖZGÁZ igazgatója, Páhi Sándorné Szalai Éva.

A jövő mezőgazdasági technikusainak gyakorlati képzése is megoldott. Az egyetem tangazdaságaiban valamint a gyakorlati telepeken tölthetik a kötelező gyakorlati idejüket a diákok.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Pályaválasztási tábort szervezett a Közgazdasági Technikum.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Keszthely
Okleveles technikusképzésről írt alá megállapodást az intézmény a Pannon Egyetemmel.
| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely
Közös szakmai napot tartott a marosvásárhelyi Transilvania Kereskedelmi Kollégium és a keszthelyi Közgáz.
| 2024. feb. 19. hétfő 19:15 | Keszthely
A Premontrei és a Közgazdasági Technikum második és harmadik helyen végzett a rangsorban.
| 2024. jan. 23. kedd 14:41 | Keszthely
Hagyományteremtő céllal rendezett jótékonysági hangversenyt a Közgazdasági Technikum.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Krea Tv
19:00
Híradó
19:15
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.