Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új mérföldkő a Premontrei életében
2024. feb. 15. csütörtök | Keszthely
Új mérföldkő a Premontrei életében
Okleveles technikusképzésről írt alá megállapodást a Premontrei Szakgimnázium és a Pannon Egyetem. A megegyezés az iskola oktatási szakasszisztens szakos diákjainak a továbbtanulását könnyíti meg. A 2021/2022-es tanévtől az ország több pontján elérhető képzési forma így már a keszthelyi diákok számára is rendelkezésre áll.

A pedagógus szakmák iránt érdeklődőknek jelent könnyebbséget az a megállapodás, amelyet a veszprémi egyetem képviselői, Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát és Gradwohl Ágnes, a Premontrei Szakgimnázium igazgatója írtak alá csütörtökön. A szerződés értelmében a Pannon Egyetemre jelentkező diákoknak számos tantárgyukat elismerik, így a képzés ideje alatt kevesebb tárgyat kell felvenniük.

„Számunkra a Pannon Egyetemen nagyon fontos, hogy a középiskolásokkal élő kapcsolatot tartsunk, és azok a diákok, akik hozzánk jelentkeznek, azoknak a tudása beszámításra kerül majd, ha óvodapedagógusnak, tanítónak vagy pedagógia BA szakra jelentkeznek. Egyébként azért is fontos, mert a pedagógusokkal is kapcsolatot szeretnénk tartani, és hálózatot kialakítani az olyan iskolákkal, akik hasonló képzési területen vannak, hiszen ez nekünk is jó, hiszen új ismereteket szerzünk, és reméljük a közoktatási intézményeknek is.” - tájékoztatott Somogyvári Lajos, a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetének igazgatója.

A Premontreiben két évvel ezelőtt indult el az oktatási szakasszisztens képzés, és az akkori igazgató, Balogh Csaba vette fel a kapcsolatot a Pannon Egyetemmel egy lehetséges együttműködés reményében. Az elmúlt időszakban a felsőoktatási intézmény képviselői több alkalommal ellátogattak a Premontreibe. Így betekintést nyertek a tanórákba, és a pedagógusokkal, diákokkal is beszélgettek.     

„Az okleveles technikusképzés azt jelenti, hogy emelt szinten folynak a szakmai tantárgyak oktatása. Ezt az egyetem és a középiskola közösen dolgozza ki ezt a rendszert, amiben a nálunk tanuló diákok a tanulmányaikat végzik. Szerintem a tanulók szempontjából, továbbtanulás szempontjából mindenképpen, plusz pontokat ér nekik, és olyan szakmai képzésben, alapozásban részesülnek, aminek nagy hasznát veszik az egyetemi évek alatt.” - mondta Gradwohl Ágnes, a Premontrei Szakgimnázium megbízott igazgatója.

Az okleveles technikusképzés időtartama megegyezik a hagyományos technikumi időtartammal. A harmadik évtől azonban olyan többlet tananyagot építenek be, amely felsőfokú alapozó ismeretek elsajátítására irányul. A kreditpontok elismertetése mellett pedig a felvételi során is előnyt élvezhetnek a jó tanulmányi átlaggal rendelkező tanulók. A Premontrei egyre népszerűbb intézmény lett az elmúlt években, ez a megállapodás pedig egy újabb mérföldkő az iskola életében.

„Hálásak vagyunk, hogy lesz ilyen lehetőség meg van ilyen lehetőség.  Ez legfőképp a gyerkőcöknek szól, bár a technikus már felnőtt fiatal, de nekik szól, hogy ők tudjanak jobban. Nyilván örülünk, hogy nekünk most lesznek ilyen eszközeink. Az külön öröm, hogy az egyetemmel együttműködve, hiszen az mindig egy szintlépést, szintemelést, emelkedést szokott hozni, hiszen az egyetem az, ahol a tudományt művelik.” - emelte ki Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát.

A Premontreiben a 2024/2025-ös tanévtől indul a képzés, így a mostani tízedikes évfolyam már be tud kapcsolódni. Az intézmény bízik benne, hogy ez a lehetőség további vonzerőt jelent a diákoknak.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2024. feb. 19. hétfő 19:15 | Keszthely
A Premontrei és a Közgazdasági Technikum második és harmadik helyen végzett a rangsorban.
| 2023. dec. 21. csütörtök 10:20 | Keszthely
A jótékonyság jegyében nyitotta meg kapuit udvar a Premontrei iskola
| 2023. feb. 27. hétfő 17:09 | Gyenesdiás
Az iskola 47 diákja indult el a felnőtté válás útján.
| 2022. okt. 19. szerda 15:36 | Keszthely
Deák Ferencre emlékeztek egykori iskolájában, a premontrei szakgimnáziumban Keszthelyen.
| 2022. aug. 22. hétfő 18:26 | Türje
Újraszentelték a premontreiek türjei templomát, a rekonstrukciót a magyar kormány is támogatta.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:03
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
A szomszéd vár
19:27
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.