Az ősz egyik kedvencét darálták egy speciális vágókéssel a keszthelyi gesztenye fesztiválon. Ez az egyik fázisa a gesztenyeliszt készítésének.,amit még kevésbé ismernek hazánkban. A nagyon kellemes, jó illatú és sűrű liszt legismertebb tulajdonsága, hogy lisztérzékenyek számára is használható, mert nincs benne glutén. De cukorral és rummal keverve az ízletes masszát kapjuk belőle. A liszt készítésének folyamatát is megismerhették a fesztivál látogatói.
"Meg kell szárítani a gesztenyét,utána megfőzzük egy bizonyos fokig. Nem teljesen főzzük meg a gesztenyét csak 90%-ra,utána belekerül egy hasítógépbe,maga a gesztenye,az ketté veszi és ezeken a szitákon- három db szitánk van- egymás után szitáljuk le."- árulta el Mándó Miklósné őstermelő.
A karakteres gesztenyeliszt édes és sós ételekhez egyaránt használható. A látogatók örültek,hogy a fesztiválon frissen készült lisztet is találtak.
"Németországból jövünk és ott gesztenyeerdők vannak. S i mi ilyenkor mindig szoktunk gesztenyét szedni az erdőbe. Ott szabadon lehet ezt szedni,gesztenyepürére,süteményekre valami csodálatos dolog."- mondta Takács Péter.
A tápláló és egészséges gesztenye, az abból készült édességek, lekvárok, mézek csábítóan kellették magukat a fesztivál ideje alatt. Az irántuk való érdeklődés sem maradt el. A sült gesztenye illata pedig folyamatosan a helyszínre csalta az ízletes csemege kedvelőit A gesztenyeünnep elindítói a célt elérték,népszerűsíteni szerették volna a gyümölcsöt a térségben.
"Itt nagyon sok szórvány gesztenyés található. Itt megfelelő az éghajlat és a talaj is .Itt Zala megyében és itt Keszthely környékén is s ezért gondoltuk,hogy az emberek jobban megismerhessék a különböző gesztenye fajtákat. Megkóstolhassák őket. S ,hogy egy kicsit kimozdítjuk a családokat ilyenkor ősszel is."-adott tájékoztaást a főszervező, Paulinné Bukovics Mariann.
A jó hangulatú őszi program a gesztenyés finomságok mellett a vásárban növényeket, kézműves darabokat és kellemes szórakozást is kínált.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió