Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Érdemes gesztenyézni
2021. okt. 19. kedd | Keszthely
Érdemes gesztenyézni
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon. Egy keszthelyi kertészet már hatodik éve rendezte meg a programot. A közkedvelt termés jótékony hatásai mellett az őszi ültetésre hívták fel a figyelmet a hétvégi eseményen. Hazánkban Vas megye az egyik fő gesztenyetermő hely, de Zalában is érdemes ültetni a hazai, vagy olasz fajtákat.

Gesztenyepüré, palacsinta, gofri és sok más – természetesen – gesztenyés finomságot kínáltak a rendezvényen. A kézműves termékeket zalai gesztenyéből készítették.

Csiszár Péter szerint a tapétavágó kés a legalkalmasabb a gesztenyék bevágására. Fontos, hogy csak a héjat és a szőrös részt vágjuk ketté, a húst ne. Elengedhetetlen, hogy legalább egyszer meg legyen vágva a termés, különben sütéskor szétrobbanhat. A kereskedő szerint a jó sült gesztenyének egy titka van, a kiváló alapanyag.

„Mi ugye nem a magyar gesztenyét preferáljuk, hanem az olaszt, mert az igazi gesztenyének az őshazája az Olaszország. És hogyha rá lehet majd fókuszálni a sütőre, akkor lehet látni, hogy gyönyörű szépen kinyílik és van íze neki. Tehát édes, jó íze van neki” - mondta Csiszár Péter. 

A sültgesztenye illata sokakat csábított a standokhoz. Többen vásároltak az őszi-téli csemegéből egy-egy tölcsérrel. A fesztivál évek óta népszerű, sokan látogatnak el a rendezvényre, akár távolabbról is. Olyanok is akadnak, akik visszatérő vendégek. 

Janovszky Károly: „Nagyon jó és jó a hangulat, az idő az csodálatos lett, kellemes meleg van. Mi is kerékpárral jöttünk ide, nagyon kellemes és érdekes finomságok vannak a gesztenyéből.”

A gesztenyeliszt készítését is bemutatták a fesztiválon. A tisztított és előkezelt szemeket felhasították, majd egyre kisebb és kisebb szemű szitán rostálták át. A gesztenyeliszt a főzésben és sütésben is teljes mértékben helyettesítheti a hagyományos búzalisztet. A lisztérzékenyek és cukorbetegek körében nagyon népszerű ez a termék.  

Mándó Miklósné kistermelő: „Maga gesztenye teljesen allergénmentes dolog, nagyon ritka az ami az, de a gesztenye ő igen. A cukorbetegeknek készítjük még, mert aki cukros, semmilyen édes dolgot nem ehet. Nekik készül a gesztenyeliszt.”

Magas beltartalmi értékei és finom íze miatt szívesen telepítenek a kiskertekbe is gesztenyét. Jó termőrétegű, humuszos talaj kell a növénynek. A hazai fajtákból az Iharosberényi kettes és Kőszegszerdahelyi fajtákat ajánlják. 

Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök, szervező: „A magyar kereskedelemben, a kertészeti árudákban többféle magyar fajta is megtalálható és emellett vannak külföldi, elsősorban olasz fajták, ami biztosan termő. Ugye ezek a Marrone-k különösen kedveltek, mert nagyszeműek, könnyen pucolhatóak és ezek is biztonsággal telepíthetőek itt Magyarországon.”

A fesztiválon a gesztenyén kívül zenés kísérőrendezvények is várták a nagyérdeműt. Többek között Weöres Sándor megzenésített verseit is meghallgathatta a közönség. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2025. máj. 6. kedd 19:15 | Keszthely
A szakemberek felkészülten, a szigorú növényvédelmi előírások betartásával hajtják végre a feladatot.
| 2024. dec. 16. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Finom sültgesztenye-illat felhőjében, számos program kíséretében, fergeteges hangulatban zajlott az idei adventi karácsonyi vásár Gyenesdiáson.
| 2023. dec. 5. kedd 19:09 | Gyenesdiás
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
| 2022. dec. 20. kedd 17:14 | Gyenesdiás
15. alaklommal rendezték meg a gyenesdiási Adventi gesztenyesütést és karácsonyi vásárt.
| 2019. okt. 9. szerda 19:03 | Keszthely
A hét végén rendezték meg a IV.Gesztenye Fesztivált Keszthely-Kertvárosában.
XI. Évfolyam 9. Szám
Megjelenés: 2025. május 16.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Ludovika TV
08:00
Egy csipetnyi szó
09:00
09:30
10:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.