Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tudomány és művészet a Vajdában
2019. nov. 20. szerda | Keszthely
Tudomány és művészet a Vajdában
Az Országház mindennapjait, a berlini fal történetét és a Festetics-kastélyban elkövetett bűntényeket is megismerhették a Vajda János Gimnázium diákjai. Az intézményben 8. alkalommal szerveztek tudományos napot, ahol a tanulók a gimnáziumban és a Balaton Színházban is hallgathattak előadásokat. A nap második felében az egyetemek is bemutatkoztak.

Az egykori vajdás diák, Kovács Felicián zenei karrierjének alakulásáról is hallhattak az intézmény tanulói. A zeneművész többek között Vastag Csabával és Tabáni Istvánnal is muzsikált, de volt alkalma Kovács Kati életmű koncertjén is fellépni. A zenei téma mellett a Festetics-kastélyban elkövetett bűntényekről is hallhattak a diákok. A vajdások maguk választhattak a programok közül.

„Első alkalommal az élet a Parlamentben című előadásra regisztráltam. Azért tartottam fontosnak, mert a történelemnek egy olyan ágát mutatja meg, amit az iskolában nem tanulunk. A tudományos nap is szerintem ezért fontos, mert olyan különféle, egymástól eltérő szakembereknek az előadásait hallgathatjuk meg, amire az iskolában egyébként nem lenne lehetőségünk.” - mondta a Vajda János Gimnázium egyik diákja, Laczikó Benedek.

A tudományos napot immár 8. alkalommal szervezték meg a Vajdában. Az előadások két helyszínen zajlottak, a gimnázium mellett a Balaton Színház is helyet adott a programnak. A Kacsóh teremben az Országház mindennapjaiba pillanthattak be a diákok. Az előadáson azonban nem a törvényhozásról, hanem az épületről, mint kiemelt kulturális értékünkről esett szó.

„Országházat szeretném úgy bemutatni, mint épületet és azokat, akik abban dolgoznak. Engem is a munkám az épületbe köt és az emberek, akik látják az épületet, akár a televízióban vagy bárhol, nem biztos, hogy el tudják képzelni, hogy valójában ott bent mi is történik ezek között a szép falak között.” - tájékoztatott Szigeti Gábor, az Országház közgyűjtemény és közművelődési igazgatóhelyettese.

A tudományos napon a diákok számos témában hallgathattak előadásokat. Szó volt a berlini fal történetéről és a fürdőturizmusról is. Emellett egy tudományos pályát is végigkövethettek a diákok. A  program célja, hogy bemutassa a fiataloknak a különböző művészeti és tudományos lehetőségeket.    

„Megnyitjuk az iskola falait, előadókat a különböző tudományterületekről, művészetek  és tudományterületek művelőit várjuk ilyenkor iskolánk, illetve ide, a színház falai közé. A szándékunk az az, hogy megmutassuk a diákoknak egy kicsit az iskola falain túli világot. Diákjaink többsége, 450-en értelmiségi pályákra fognak készülni, a tudomány és a művészetek területén fognak dolgozni, így különösen fontos, hogy némi bepillantást nyerjenek abba, ami rájuk pár éven belül vár.” - emelte ki Varga Sz. Gábor, a Vajda János Gimnázium megbízott igazgatója.

A rendezvényen az iskola minden diákja részt vett, akiknek a nap folyamán több előadást is volt lehetőségük meghallgatni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 22. szerda 14:56 | Keszthely
Az esemény célja, hogy a munka világának minél szélesebb skálájával ismerkedjenek meg a diákok.
| 2023. ápr. 28. péntek 17:05 | Keszthely
Pályaorientációs programon népszerűsítették a mezőgazdaságot.
| 2021. szep. 27. hétfő 15:16 | Keszthely
Halembriót válogathattak, harcsát vizsgálhattak és méheket is kézbe vehettek az éredklődők.
| 2020. feb. 19. szerda 19:38 | Keszthely
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
| 2019. okt. 4. péntek 17:34 | Keszthely
A két napos tudományos konferencián 176 kutató tartott előadást 13 szekcióban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:00
Objektív
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.