Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Lányok napja: bemutatkoztak a Georgikon oktatói, kutatói
2023. ápr. 28. péntek | Keszthely
Lányok napja: bemutatkoztak a Georgikon oktatói, kutatói
A Georgikon is csatlakozott a Lányok napjához. Pályaorientációs programon népszerűsítették a mezőgazdaságot. Az agráriumban egyre több nő vállal szerepet. Keszthelyen drónpilóta, matematikus és leendő állattenyésztő is bemutatkozott.

Lestyán Luca 2018 óta a Georgikon hallgatója. A szarvasmarhatelepen töltött gyakorlata után munkát is kapott itt, de önszorgalomból is segédkezett az állatoknál. Továbbtanulás előtt álló lányoknak mondta el, hogy az állattenyésztést sokan férfias szakmának gondolják, de nőként is lehet érvényesülni.

„Nem lehetetlen egyáltalán, ezt saját tapasztalatból mondhatom és csak ajánlani tudom, akiket érdekelnek a természettudományok, jelen esetben az állattenyésztési tudományok, akkor vágjanak bele nyugodtan, mert nagyon érdekes szakterület szerintem” - mondta Lestyán Luca osztatlan agrármérnök hallgató.

A Közgazdasági Technikum tanulói jelentkeztek a Georgikon felhívására. A 11. évfolyamos és fiatalabb diákoknak ez is egy jó lehetőség, hogy segítse őket a döntésben, hogy merre folytassák tanulmányaikat. A program több pontja elnyerte a lányok tetszését.

Vasas Heléna közgázos diák: „Legfőképpen az hogy kijöttünk ide az állatokhoz. Már régóta érdekelnek az állatok és jó látni, hogy ez hogy működik valójában.”

Magyarország első női mezőgazdasági drónpilótája is előadást tartott. Rajta kívül több oktató-kutató várta a lányokat. Bemutatták a matematikus, ménesgazda és agrármérnök szakmákat is. A mezőgazdaság fejlődésével és átalakulásával egyre inkább elérhetővé vált mind a kutatás, mind a karrier a nőknek, így az agrárkutatás-fejlesztésben is emelkedik az arányuk.

Szanati Angéla szervező, egyetemi docens: „A lányoknak van lehetőségük az agráriumba beilleszkedni, az agrárium nyitott számukra. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy csak a fiúk számára van lehetőség az agráriumon belül elhelyezkedni, pedig a lányoknak is ugyanúgy van lehetőségük. Sok hallgatónk van, akik otthon is gazdálkodnak állattenyésztésben vagy növénytermesztésben és gyakorlatilag otthonról hozzák a szakmát, itt gyakorlatilag megadjuk a háttértudást.”

A Lányok napja országos rendezvénysorozat, amihez most a Georgikon is csatlakozott. Az oktatási intézmények mellett cégek, kutatóintézetek is várták az érdeklődőket. A cél, hogy bemutassák, hogy a nőknek is van helye a tudományban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A két napos programon plenáris ülések, sport- és kulturális programok, termelői vásár várja az érdeklődőket.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.