Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Lakóparkstop Balatongyörökön
2019. dec. 12. csütörtök | Balatongyörök
Lakóparkstop Balatongyörökön
Nem kér a lakóparkokból Balatongyörök. A település szeretné, ha megmaradna az emberléptékű, családias településszerkezet. A község október végén módosította a Helyi Építési Szabályzatot. Így akarják elejét venni, hogy a profitorientált ingatlanbefektetők miatt megváltozzon a családias településszerkezet.

Az elmúlt években Balatongyörökön is tapasztalták, hogy a tulajdonosi, befektetői szokások jelentősen megváltoztak. Ennek eredményei például a temető szomszédságában megépült társasházak. A településvezetés nem szerette volna, ha az eddig kialakult, családias, szellős beépítésű, emberléptékű környezet megváltozik és megnövekszik a társasházak száma.

Biró Róbert polgármester: „Balatongyörök számára nagyon fontos a fejlődés, de nem minden áron. A települést úgy is lehet fejleszteni és úgy is lehet fejlődni, hogy az eddigi arculatot és az eddigi hangulatot megtartva lépjünk előre. Ezért volt fontos a település számára, hogy ezt a szabályozást meghozza, hiszen az elmúlt években olyan befektetői igények jelentek meg Balatongyörökön is, amik már egy kicsit kezdték feszegetni a település ezen határait és a képviselő-testület egy határozattal, döntéssel zárta le ezeket a kérdéseket.” 

Balatongyörökön mintegy 400 olyan telek van, amire családi házakat lehet építeni –tette hozzá a polgármester. Biró Róbert azt szeretné, hogy ne ötezer ember, hanem 400 család érkezzen az itt építhető ingatlanokba. Úgy fogalmazott, nem akarnak nagyobbak lenni, mint amit a település infrastruktúrája elbír. A Helyi Építési Szabályzat közel 10 éves a községben. Az október végén elfogadott módosítás megakadályozza a társasházak, lakóparkok építését.

Tóth László főépítész: „Azt szabályoztuk le, hogy egy telken legfeljebb egy lakóegység, vagy üdülőegység épülhessen. Ez alól az a telek kivétel, aminek a teleknagysága meghaladja az övezeti előírásnak a másfélszeresét, ott kettőt engedünk. Ez alapján egy olyan településszerkezet tud létrejönni, ami hagyományos és követi a már kialakult és közkedvelt balatongyöröki képet.” 

A lakóparkok nem csak a településképre vannak kedvezőtlen hatással, hanem az idegenforgalmi bevételekre is. Bár ezek az ingatlanok lakásnak minősülnek, sokan nyaralóként, vagy akár un. kulcsos házként hasznosítják. Így nem generál idegenforgalmi adót, ami a balatoni települések egyik legnagyobb bevétele.  Balatongyörökön az elmúlt három évben három lakópark épült. Az új rendelet már érvényben van, így a jövőben erre nincs lehetőség. A rendezési terv felülvizsgálat alatt van a településen, az önkormányzat figyeli a döntés hatását. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök
Felkészültek a parton pihenni vágyókra.
| 2024. máj. 21. kedd 19:15 | Balatongyörök
Megnyitották a nyári szezont Balatongyörökön
| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Balatongyörök
A Balatongyörök és Balatonederics közötti, több szakaszból álló útvonal 38 állomása újul meg.
| 2024. feb. 8. csütörtök 19:15 | Balatongyörök
Több, jelentős turisztikai fejlesztésen van túl Balatongyörök. A település számos pályázatot is nyert.
| 2023. dec. 20. szerda 16:33 | Balatongyörök
Mézes reggeli volt a balatongyöröki óvodában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.