Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Ritka szarvasmarha került a Csillagvár Múzeum állatparkjába
2020. már. 11. szerda | Balatonszentgyörgy
Ritka szarvasmarha került a Csillagvár Múzeum állatparkjába
Kárpáti borzderes szarvasmarha került ma délelőtt a Csillagvár Múzeum állatparkjába. Az állat nagyon ritka, csupán 200 tehenet tartanak nyilván Magyarországon. Hazánkban már fajtamentési program is indult ezzel az állattal kapcsolatban. A Nyugat-Dunántúlon is összesen két tenyésztő van.

Ma délelőtt érkezett meg a kárpáti borzderes tehén Balatonszentgyörgyre. Az állatot Almásházáról szállították a Somogy megyei településre, ahol azonnal új otthonába vezették. A szarvasmarha jelenleg vemhes, a borjú az előrejelzések szerint a következő hetekben fog a világra jönni. A kárpáti borzderes nagyon szelíd természetű. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, így akár ridegtartásra is alkalmas.

„Gyakorlatilag ugye a borzderesek családjának az egyik tagja. Ugye valamikor ez egy magyar őshonos fajta volt, aztán ugye, mint a legtöbb őshonos fajta, ugye ős is eltűnt a háború idejében Magyarországról.” - mondta el Országh Béla gazda.

Az állat különlegessége, hogy szemben a magyar szürke marhával, ez a fajta hármas hasznosítású, mivel teje és húsa is kiváló, valamint igázásra is tökéletesen alkalmas. Ennek ellenére mégis kb. 200 anyatehén van nyilvántartva az országban ebből a fajtából. Ennek oka lehet, hogy egyre inkább megszűnőben vannak a háztáji gazdaságok. A Csillagvár Múzeum állatparkjában több őshonos magyar állat is megtalálható. Az új borzderessel bővült a látható  egyedek száma.

„Elsősorban ugye mi a fajtával szeretnénk most már megismerkedni, tehát egy éve ismerkedünk papíralapon és akkor most egy kicsit ugye a gyakorlati részébe is betekintünk és nagyon szeretnénk tartani mi is ezt a fajtát. Itt elsősorban ugye bemutató célra lesz és egy olyan célzattal, mint ahogy mondottam egy nagyon szelíd, jámbor fajtától beszélünk, tehát hogy egy kicsit közelebb tudjanak az emberek hozzá kerülni, tudjanak hát úgy mondom szarvasmarhát megérinteni.”

Országh Béla elmondta, a fajta évekkel ezelőtt teljesen eltűnt hazánkból. Az erdélyi havasokban tartottak meg pár egyedet, az ő segítségükkel tudtak fajtamegőrző programot elindítani. Ezt Magyarországon a Debreceni Egyetem kezdte meg több mint 10 éve. Ebben egy mintagazdaság segít, melynek keretében a háztáji állattartás felélesztését is célul tűzték ki a fajta megmentése mellett.

A sikeres fajtafenntartó program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarha Magyarországon is önálló fajtaként legyen bejegyezve. Ez pedig hozzájárulna ahhoz, hogy az állat genetikai állománya fennmaradjon. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2020. ápr. 27. hétfő 17:51 | Balatonszentgyörgy
A Facebookon közvetítette a Szent György napi birkanyírást a Csillagvár Múzeum.
| 2019. ápr. 23. kedd 16:39 | Balatonszentgyörgy
Negyedszerre rendezték meg a nyuszifuttató versenyt Balatonszentgyörgyön.
| 2018. feb. 9. péntek 16:00 | Keszthely
Közel 100 plüssmacit ajándékozott a Csillagvár Múzeum a Keszthelyi Kórház Gyermekosztályának.
| 2018. feb. 1. csütörtök 10:27 | Balatonszentgyörgy
Felszámolják a Csillagvár plüsskiállítását, a játékokat gyerekeknek ajándékozza az intézmény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.