Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Birkanyírás online
2020. ápr. 27. hétfő | Balatonszentgyörgy
Birkanyírás online
Online követhették a birkanyírást az érdeklődők a hétvégén. A Csillagvár Múzeum minden évben megrendezi a hagyományos Szent György napi nyírást, azonban a járvány miatt hozott intézkedések miatt úgy döntöttek, az internet segítségével mutatják be a közönségnek a népi hagyományt.

Szombat reggel 9 órától élőben nézhették az érdeklődők a hagyományos birkanyírást a Facebookon. A közvetítés nézőszáma folyamatosan nőtt, egyre többen csatlakoztak, hogy a nem mindennapi látvány részesei lehessenek. A videózás közben írásban lehetett kérdezni, amit néhányan ki is használtak. A birkákat minden évben meg kell nyírni, nem csak a hagyományápolás szempontjából mutatták be a folyamatot. Elsőként a nyíró eszközt kellett élesíteni. Majd az állat kiválasztása után a jól begyakorolt fogásokkal fektették azt le a szakemberek, majd kézi ollóval szabadították meg azt dús gyapjától.

„A gyapjat azt nem dobjuk el, fel lehet használni zoknira, pulóverre, bármire ilyen kötőeszköznek. A másik az, hogy nyáron ne legyen melegük és óvjuk a betegségektől őket. Meg a körmölés azért fontos, hogy lábfájás ne legyen nekik.” - ismertette Sütő János birkanyíró.

A népi hagyomány szerint Szent György napjától, azaz április 24-étől számítjuk az igazi tavasz kezdetét. Ilyenkor történt az állatoknak a legelőre hajtása. Ezt megelőzően nézték át a jószágot, hogy hogyan vészelte át a telet. A Csillagvár Múzeum állatparkjában szép számmal akadnak mindenféle állatból. Ezek tartásáról, gondozásáról számos program keretében számolnak be az érdeklődőknek minden évben. Idén a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőségük, így jött az ötlet, hogy más módon mutassák be a birkák gondozásáról szóló tevékenységeket.

„Minden évben a gyereknapi programunkat birkanyírással szoktuk kezdeni, ugye azt május végén szoktuk tartani. Hát az idei évben az időjárás az kicsit nyáriasra fordult és hát a helyzet is azt hozta, hogy ezt a műveletet előbb kell végezni. Pontosan szinte akkor, amikor ennek a hagyománya van, tehát ugye Szent György napjakor. És úgy gondoltuk, hogy azért a nézők, a vendégek se maradjanak le erről az eseményről, ezért online közvetítjük, hogy hogy is zajlik ez a birkanyírás.” - mondta el Országh Béla a Csillagvár Múzeum tulajdonosa.

A nyírás mellett fontos volt a körmölés is, hiszen a megfelelő ápolás hiánya sok kellemetlenséget okozhatna az állatnál, például akár le is sántulhat. Ezenkívül féreghajtó oltást is kaptak a jószágok a legkisebbektől kezdve mindegyik. A Csillagvár Múzeum vezetősége bízik abban, hogy hamarosan újra megnyithatja a kapuit a nagyközönség előtt, de addig is további online produkciókra számíthat a közönség. A következőkben bábelőadás, főzés és állattartással kapcsolatos videók is tervben vannak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2020. már. 11. szerda 17:09 | Balatonszentgyörgy
Kárpáti borzderes fajtából kb. 200 anyatehén található az országban.
| 2019. ápr. 23. kedd 16:39 | Balatonszentgyörgy
Negyedszerre rendezték meg a nyuszifuttató versenyt Balatonszentgyörgyön.
| 2018. feb. 9. péntek 16:00 | Keszthely
Közel 100 plüssmacit ajándékozott a Csillagvár Múzeum a Keszthelyi Kórház Gyermekosztályának.
| 2018. feb. 1. csütörtök 10:27 | Balatonszentgyörgy
Felszámolják a Csillagvár plüsskiállítását, a játékokat gyerekeknek ajándékozza az intézmény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.