Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Halaszthatók a házi kedvencek védőoltásai
2020. ápr. 25. szombat | Keszthely
Halaszthatók a házi kedvencek védőoltásai
A járványhelyzet miatt türelmi időt biztosítottak a hatóságok a kutyák veszettség elleni védőoltásának beadatására. AZ állatorvosok azt mondják sem ennek a vakcinának, sem az ajánlott oltásoknak az időbeli eltolása nem jelent veszélyt az ebekre. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, az állatorvosi rendelők látogatása során is fontos betartani a járványügyi védekezés szabályait.

A koronavírus járvány idején sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy felkeresse-e az állatorvosát. Ha a kiskedvenc betegséggel küzd, természetesen nem lehet elkerülni az orvosi látogatást, de egy-egy kötelező vagy ajánlott oltás miatt sokan nem szívesen keresik fel a rendelőket. A járványhelyzet miatt a kutyák számára kötelező veszettség elleni oltásra türelmi időt biztosít a NÉBIH. Az állatorvosok felhívják a figyelmet, a rendszeresen oltott ebeknél a vakcina későbbi beadása nem jelent kockázatot.

„A legtöbb vakcinagyártó cég az évenkénti ismétlést javasolja. Ez azért egyedfüggő is. Egy rendszeresen, mondjuk már 5 éve oltott kutyusnál ez kitolható. Tehát nem dátum szerint jár le az az oltás, de mégis be kell tartani azért a vakcinagyártó cégek ajánlásait, azaz az évenkénti ismétlést. Mondjuk például egy oltatlan kutyus, aki még életében nem kapott veszettség elleni oltást, annak azért nagyon fontos lenne, hogy olyan 4-5 hónapos korában megkapja, mivel neki semmi immunitása nincsen ellene.” - tájékoztatott Dr. Nemes Katalin Zita állatorvos.

A macskák számára nincs kötelező védőoltás, a számukra ajánlott vakcinát is lehet csúsztatni. Dr. Nemes Katalin azonban felhívta a figyelmet arra, a nyuszik esetében oda kell figyelni a szúnyogok által terjesztett mixomatózisra. Ha valaki nem tudja vagy nem szeretné beoltani a kisállatot, akkor fokozottan kell védekezni a vérszívók ellen. A szakember azt is elmondta, ugyan a rendelés folyamatos, de fokozottan kérik a gazdikat a szabályok betartására.

„Aki külföldről érkezett haza a napokban, az várja meg a kéthetes otthoni önkéntes karantént és utána jöjjön hozzánk is, mint ahogy egyáltalán bárhova is. A másik kérésünk, hogy ne idős személyek hozzák az állatokat, kérjen meg inkább egy fiatalabbat, egy rokont, egy szomszédot, azzal küldje be az állatát. Még arra is felhívjuk a figyelmet, hogy maszkban, egyedül érkezzenek az állattal és a várótermünkben három embernél több ne legyen.” - tette hozzá a szakember.

Azok számára, akik nem tudják vagy nem akarják bevinni a rendelőbe a kisállataikat, a szakemberek igyekeznek telefonon keresztül segíteni. Abban az esetben, ha személyes konzultációra van szükség, akkor próbálnak erre egy külön időpontot biztosítani az idős gazdik számára. Az állatorvosok továbbra is kérik a gazdikat, hogy a járvány ideje alatt az egészségvédelemre vonatkozó ajánlásokat tartsák be.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. már. 28. csütörtök 19:15 | Keszthely
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 | Keszthely
A hagyományos gyümölcsfaá oltását mutattaák meg a gazdáknak.
| 2023. szep. 6. szerda 16:03 | Rezi
Kötelező oltatni a kutyákat veszettség ellen.
| 2023. aug. 1. kedd 14:59 | Balatongyörök
Kicsik és nagyok is izgalmas programokon vettek részt a Szirénások napján Balatongyörökön.
| 2023. jan. 13. péntek 19:06 | Keszthely
A prevenció sokat segít a betegségek kivédésében!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.